Οι διμερείς σχέσεις, η οικονομική συνεργασία, η ευρωπαϊκή πορεία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και διεθνή ζητήματα απασχόλησαν τη συνάντηση στο Ζάγκρεμπ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Σταύρου Λαμπρινίδη με τον Κροάτη ομόλογό του Γκόρνταν Γιαντρόκοβιτς. Στη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι άριστες και δεν υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα, ενώ σε οικονομικό επίπεδο εκτιμήθηκε ότι υπάρχουν περιθώρια διεύρυνσης της συνεργασίας.

Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης των δυο υπουργών απασχόλησε η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Κροατίας και η πορεία προς την Ευρώπη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο κ. Λαμπρινίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ τονίζοντας ότι «ήταν επίτευγμα του κροατικού λαού που μέσα σε κλίμα ευρωσκεπτικισμού και οικονομικής ύφεσης κατάφερε να εκπληρώσει όλους τους όρους και να καταστεί η χώρα μέλος της ΕΕ».

Ο κ. Λαμπρινίδης δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την εξέλιξη αυτή, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα υποστήριξε σθεναρά την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ και ανέφερε ότι και ο ίδιος από τη θέση του αντιπρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εργάστηκε προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο ΥΠΕΞ της Κροατίας Γιαντρόκοβιτς ευχαρίστησε τον κ. Λαμπρινίδη για την υποστήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή πορεία της Κροατίας.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να εργαστούν εντός της ΕΕ για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση όλων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, εκτιμώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει τη σταθερότητα στη περιοχή.

Στη συνάντηση των δυο υπουργών εξετάστηκαν επίσης η κατάσταση στη βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή και συμφωνήθηκε να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών προβλημάτων στη Λιβύη.

Ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε τον Κροάτη ομόλογο του ότι η Ελλάδα ήδη έστειλε σήμερα δυο αεροπλάνα με πόσιμο νερό στη Τρίπολη και στη Βεγγάζη.

Στη κοινή συνέντευξη τύπου ο κ. Λαμπρινίδης, ερωτηθείς για τη κρίση στις σχέσεις Τουρκίας -Ισραήλ, τόνισε ότι «οι δυο χώρες έχουν την υποχρέωση με ρητορική αλλά και με πράξεις να εργαστούν για τη σταθερότητα στη περιοχή».

Ειδικότερα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε «στηρίζουμε τη Τουρκία στην πορεία της προς την Ευρώπη αλλά πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της». Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπλήρωσε ο κ. Λαμπρινίδης αναμένεται να στείλει το μήνυμα στη Τουρκία ότι «έχει την ευθύνη να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας και να αποδείξει ότι εργάζεται για τη σταθερότητα της περιοχής».

Τον Έλληνα ΥΠΕΞ δέχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς. Νωρίτερα συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο του κροατικού κοινοβουλίου και Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, Νέβεν Μίμιτσα.

Αύριο ο υπουργός θα μεταβεί στο Βελιγράδι και μεθαύριο θα επισκεφτεί την Πρίστινα.