Η Σερβία δικαιούται να λάβει καθεστώς χώρας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Σταύρος Λαμπρινίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Βέτσερνιε Νόβοστι του Βελιγραδίου, ενόψει της σημερινής επίσκεψής του στη σερβική πρωτεύουσα. «Θα είμαι ο πρώτος που θα χειροκροτήσει την εξέλιξη αυτή», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός, προσθέτοντας ότι «η Σερβία έκανε σημαντικά βήματα τους τελευταίους μήνες και η Ελλάδα θα ζητήσει να εκφραστεί αυτό και μέσα από το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Οκτώβριο».

Ο κ. Λαμπρινίδης τόνισε ότι όλες οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα πρέπει να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύει η ελληνική πρωτοβουλία «Ατζέντα 2014».

Οι προσπάθειες της Ελλάδας συνέβαλαν σημαντικά για να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα εντός της ΕΕ, που εκφραζόταν με τον σκεπτικισμό και την άποψη περί «κόπωσης» από τη διεύρυνση, ανέφερε στη Βέτσερνιε Νόβοστι ο Έλληνας υπουργός.

Στην ερώτηση, αν ασκούνται πιέσεις στην Ελλάδα να προχωρήσει στην αναγνώριση του Κοσόβου, ο κ. Λαμπρινίδης διαβεβαίωσε ότι «δεν ασκείται καμία πίεση», διότι όπως είπε, "η Ελλάδα παραμένει πιστή στην πολιτική της και έχει αρχές που στοχεύουν στην εδραίωση της ειρήνης, τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής».

Συμπλήρωσε δε ότι η μη αναγνώριση του Κοσόβου δεν εμποδίζει την Ελλάδα να εργάζεται για την προσέγγιση των δύο πλευρών και να υποστηρίζει το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. "Ο διάλογος θα πρέπει να αποτελέσει το πλαίσιο επίλυσης όλων των διενέξεων και να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες", επισήμανε ο κ. Λαμπρινίδης, αναφερόμενος τα επεισόδια του Ιουλίου, στο βόρειο Κόσοβο.

Σε ερώτηση της Βέτσερνιε Νόβοστι για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ο κ. Λαμπρινίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση εκπόνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που είναι αρκετά επίπονο για ον ελληνικό λαό. Επισήμανε, ωστόσο, ότι με τη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων, όπως αυτή εκφράστηκε στην Σύνοδο της 21ης Ιουλίου, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε το χρόνο που απαιτείται για να υλοποιήσει το πρόγραμμά της και να αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και με καθυστέρηση, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα και αλληλεγγύη. Έτσι, μεταξύ διάσπασης και βαθειάς συνοχής επέλεξε το δεύτερο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπρινίδης.

Στην ερώτηση της Βέτσερνιε Νόβοστι για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που έχει και εσωτερικό ενδιαφέρον, μιας και στη Σερβία δραστηριοποιούνται πολλές ελληνικές τράπεζες, ο Έλληνας υπουργός απάντησε ότι «είναι υγιές και ισχυρό».

Ο κ. Λαμπρινίδης εκτίμησε ότι η συγχώνευση, πρόσφατα, δύο μεγάλων ελληνικών τραπεζών θα έχει θετικά αποτελέσματα για όλες τις χώρες των Βαλκανίων, σημειώνοντας πως οι αποφάσεις της συνόδου της 21ης Ιουλίου ενισχύουν επιπρόσθετα τη λειτουργία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει, σήμερα, επαφές στο Βελιγράδι με την πολιτική ηγεσία της Σερβίας και θα συναντηθεί, επίσης, με Έλληνες επιχειρηματίες. Αύριο, θα μεταβεί στην Πρίστινα, όπου θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου.