Δεν θα σημειωθεί νέα ύφεση στην ευρωζώνη τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, από τη Βάρνα όπου πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας, προειδοποιώντας ότι η έκτη δόση δεν είναι δεδομένη για τη χώρα μας. Aισιοδοξεί ο επίτροπος Όλι Ρεν ότι οι ελληνικές αρχές θα λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις που θα εξασφαλίσουν την καταβολή της επόμενης δόσης. Ο πρόεδρος του Eurogroup προειδοποίησε ότι η εκταμίευση της 6ης δόσης δανείου προς την Ελλάδα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη αν δεν ικανοποιηθούν όλοι οι όροι, που έχουν τεθεί για τη χορήγησή της, όπως είπε. «Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί πρέπει να επιτευχθούν», δήλωσε ο ίδιος. Ο κ. Γιουνκέρ τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Βουλγαρίας στο χώρο της συνθήκης Σένγκεν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπάι δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Την ίδια ώρα, την εκτίμηση ότι οι ελληνικές αρχές «θα λάβουν έγκαιρα τις απαραίτητες αποφάσεις» προκειμένου να διασφαλιστεί η εκταμίευση της 6ης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, εξέφρασε σήμερα στις Βρυξέλλες ο επίτροπος οικονομίας Ολι Ρεν.

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργανώνει η ομάδα των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αντικείμενο τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας, ο κοινοτικός επίτροπος ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα το κλιμάκιο της τρόικας θα επανέλθει στην Ελλάδα, ώστε να συνεχιστούν οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την οικονομική προσαρμογή στη χώρα μας. Προϋπόθεση, όπως σημείωσε ο επίτροπος οικονομίας, είναι να έχουν οριστικοποιηθεί από την πλευρά της Ελλάδας οι πολιτικές που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο Φινλανδός επίτροπος υπογράμμισε ακόμη ότι αναμένει να ολοκληρωθεί το έργο της αξιολόγησης των εμπειρογνωμόνων της τρόικας «τις επόμενες εβδομάδες», ώστε «πριν από τα μέσα Οκτωβρίου» να διαπιστωθεί (σ.σ. από το Eurogroup) κατά πόσο πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Σύμφωνα με τον Ολι Ρεν, είναι πολύ σημαντικό οι ελληνικές αρχές να εκφράσουν τη σαφέστατη πολιτική βούληση τους, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα για την εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος.

Ο Ολι Ρεν σημείωσε επίσης ότι βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τον υπουργό οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ώστε οι ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν το τεχνικό έργο που απαιτείται σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού του 2012 και τα διαρθρωτικά μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα.

O Όλι Ρεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Βενιζέλο, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να τον ενημερώνει  για τις αποφάσεις που έλαβε χθες το υπουργικό συμβούλιο για την ταχεία προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευρωπαίος επίτροπος εξέφρασε στον κ. Βενιζέλο την ικανοποίησή του για τις συγκεκριμένες αποφάσεις, οι οποίες "αγγίζουν" σχεδόν το σύνολο του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.

Σε ότι αφορά το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου, ο κοινοτικός επίτροπος είπε ότι αναμένει να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, κυρίως σε ότι αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτών, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου.

Εξάλλου, ο Ολι Ρεν αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της τεχνικής βοήθειας που θα χορηγηθεί στην Ελλάδα προκειμένου να υπάρξει καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων των διαθρωτικών Ταμείων και το Ταμείου Συνοχής.  Σημείωσε ότι η πρώτη τριμηνιαία έκθεση της ειδικής ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί θα εκπονηθεί στα τέλη Οκτωβρίου. Όπως ανέφερε, βασικά θέματα αυτής της έκθεσης θα είναι να εντοπιστούν τα πεδία εκείνα όπου υπάρχουν δυνατότητες για ενίσχυση της ανάπτυξης της ανταγωνιστικότητας και για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα ο επίτροπος αρμόδιος για την περιφερειακή πολιτική Γιοχάνες Χαν θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.