Σε ρόλο παρατηρητή των εξελίξεων αναμένεται να περιοριστεί τα επόμενα 24ωρα η ΝΔ, παρακολουθώντας μία σειρά από εξελίξεις που σχετίζονται κυρίως με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αρχής γενομένης από τις εμφανίσεις Παπανδρέου στην ΔΕΘ, μέχρι και το το βαθμό υλοποίησης των πρόσφατων εξαγγελιών Βενιζέλου. Στόχος του Α. Σαμαρά είναι να σταθμίσει αφ’ ενός τις κοινωνικές αντιδράσεις και την έντασή τους, απέναντι στο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης και αφ’ ετέρου τη στάση των ευρωπαίων εταίρων, οι οποίοι εμφανίζονται πλέον ιδιαίτερα δύσπιστοι απέναντι στα όσα εκστομίζονται από τα κυβερνητικά χείλη.

Στο πλαίσιο αυτό και έπειτα από την –ομολογουμένως καθυστερημένη- αντίδραση της ΝΔ στις εξαγγελίες Βενιζέλου με την οποία φαίνεται να καλλιεργείται επί της ουσίας η αρνητική στάση των «γαλάζιων» απέναντι στα όσα εμφανίζεται διατεθειμένη να προωθήσει η κυβέρνηση ουσιαστικά εν μία νυκτί, ο Πρόεδρος της ΝΔ επεχείρησε χθες βράδυ, στη συνάντηση που είχε με τους βουλευτές του κόμματός του, να προσδιορίσει κατ’ αρχάς τις διαχωριστικές γραμμές της πολιτικής της ΝΔ, από εκείνη της κυβέρνησης.

Αποσαφήνισε τις διαφορές τις γαλάζιας πρότασης για την εργασιακή εφεδρεία με αυτή που προωθεί η κυβέρνηση, θέλοντας να απεγκλωβιστεί από την παγίδα που στήνει το Μαξίμου, επιμερίζοντας τις ευθύνες για τις απολύσεις μέσω εφεδρείας και στην ΝΔ ενώ υποστήριξε ουσιαστικά τις διαμαρτυρίες των ταξιτζήδων λαμβάνοντας όμως σαφείς αποστάσεις από τις ακραίας μορφής κινητοποιήσεις, επιδιώκοντας –εν όψει και της ΔΕΘ- να μην ταυτιστεί με την υποκίνηση επεισοδίων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν και στην Συγγρού δείχνουν να ποντάρουν πολλά στην εμφάνιση Σαμαρά στην Θεσσαλονίκη, για την ώρα φαίνονται να προσπαθούν να καταλάβουν που ακριβώς το πάει και αν έχει κάποιο σχεδιασμό η κυβέρνηση. Στον γ’ όροφο του «γαλάζιου» αρχηγείου εξυφαίνονται σενάρια προκειμένου να ερμηνεύσουν τις κυβερνητικές επιλογές, διαπιστώνοντας κατ’ αρχάς δυσαρμονία στην κυβερνητικής λειτουργία και χαοτικά κενά στον διυπουργικό συντονισμό.

Πεπεισμένοι πλέον ότι σε καμία στιγμή, τα τελευταία δύο χρόνια, δεν υπήρξε στρατηγικός σχεδιασμός στις κινήσεις, αντιλαμβάνονται ένα παιχνίδι κακοφωνίας των δόσεων, το οποίο επανέρχεται με διλημματικά χαρακτηριστικά κάθε φορά που επίκειται καταβολή κάποια δόσης. «Η χώρα έχει πληρώσει επανειλλημμένως τα τελευταία χρόνια τη διαφορά γνώμης και γνώσης» λέει χαρακτηριστικά σημαίνον στέλεχος της ΝΔ.

Χωρίς να είναι καθόλου βέβαιοι για την ειλικρινή διάθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του εξαγγελθέντος από τον Ευ. Βενιζέλο πακέτου μέτρων και πρωτοβουλιών, το εισπράττουν κατ’ αρχάς ως απόπειρα άμβλυνσης των αντιδράσεων της τρόικας στην καταβολή της 6ης δόσης. Σε κάθε περίπτωση, όπως χαρακτηριστικά λέει κορυφαίο στέλεχος της Συγγρού, «άθροισαν όσα δεν έκαναν σε δυο χρόνια και τα παρουσίασαν σε μια μέρα».

Γεγονός είναι ότι όλο αυτό το σκηνικό πολιτικής παραφωνίας, συνθέτει για τους επιτελείς τους Αντώνη Σαμαρά μια εικόνα η οποία, κάθε άλλο παρά επιτρέπει σε κάποιον να προεξοφλήσει τις πολιτικές εξελίξεις. Πόσω μάλλον το ενδεχόμενο εκλογών. Ζήτημα το οποίο παραμένει εξαιρετικά πιθανό για την ηγετική ομάδα της Συγγρού, μέλη της οποίας διαβλέπουν σχετικές προθέσεις και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Μάλιστα, τις τελευταίες ώρες αυτή η ερμηνεία κερδίζει διαρκώς έδαφος στην Συγγρού, μετά και τις τελεσιγραφικού χαρακτήρα δηλώσεις Βενιζέλου.
TAGS