Διευκρινίσεις για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος σήμερα σε άτυπη ενημέρωση που έκανε σε δημοσιογράφους. Απαντώντας σε ερώτηση σε τι διαφέρουν οι ανακοινώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου για την εργασιακή εφεδρεία, από non-paper που, όπως ειπώθηκε, «κυκλοφόρησε η ΝΔ», ο κ. Μόσιαλος είπε ότι δεν γνωρίζει κάτι συγκεκριμένο για το non-paper της ΝΔ και πρόσθεσε ότι ο κ. Βενιζέλος ήταν σαφής. Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Μόσιαλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τον αριθμό των απασχολούμενων στον οποίο ανέβασε σε περίπου 200.000 άτομα. Σε αυτόν περιλαμβάνονται οι ΔΕΚΟ, τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις.

«Θα υπάρξει αξιολόγηση του πλεονάζοντος προσωπικού και κατόπιν, με αντικειμενικά κριτήρια, το ΑΣΕΠ θα αποφασίσει αν μπορεί να ενταχθεί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα το 10%, ενώ μέχρι 30% θα υπογράψει συμβάσεις ορισμένου χρόνου», είπε ο κ. Μόσιαλος, προσθέτοντας ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Το ΑΣΕΠ θα αποφασίσει ποιοι θα ενταχθούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ποιοι θα υπογράψουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ποιοι θα ενταχθούν στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας», διευκρίνισε. Ερωτηθείς δε αν θα υπάρχει εργασιακή εφεδρεία στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι θα υπάρξει, καθώς «η ΕΡΤ περιλαμβάνεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα εξόδου από την ευρωζώνη, ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει πρόβλημα με την 6η δόση και ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στις διαρθρωτικές αλλαγές και έφερε ως παράδειγμα την μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, στο λαθρεμπόριο καυσίμων και στον έλεγχο των επικουρικών συντάξεων.

«Δεν θα διακινδυνεύσουμε την υλοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει σε όσους αντιδρούν, προσθέτοντας ότι «με αυτήν την έννοια ο υπουργός Οικονομικών δεν θέλει να δημιουργούνται εντυπώσεις για την συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης».

 Όσον αφορά σε όσα είπε εχθές ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος περί ενός εκατομμυρίου δημοσίων υπαλλήλων που ταλαιπωρούν τα υπόλοιπα δέκα, ο κ. Μόσιαλος σχολίασε πως ο κ. Λοβέρδος έδωσε το γενικό πλαίσιο και επισήμανε πως δεν υπάρχει ενδοκυβερνητική διαφωνία. Πρόσθεσε πως έχουμε εν πολλοίς κρατικοδίαιτη οικονομία και ότι η κυβέρνηση στοχεύσει σε ευέλικτο παραγωγικό ιδιωτικό τομέα. Κατέληξε λέγοντας πως «το συνολικό παραγωγικό αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό». Ερωτηθείς για το ύφος των δηλώσεων του κ. Λοβέρδου, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι είναι «προσωπικό θέμα», επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με τον «πυρήνα» των δηλώσεων Λοβέρδου για την αντιπαραγωγικότητα του δημόσιου τομέα.

Τέλος περιέγραψε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Παπανδρέου θα δείξει το σημείο που βρίσκεται σήμερα η χώρα, θα περιγράψει τις μεταρρυθμίσεις, το αναπτυξιακό μοντέλο και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για ευνομία και κοινωνική δικαιοσύνη. Η ομιλία του κ. Παπανδρέου θα συμπυκνώνεται στο σύνθημα «είμαστε απέναντι στα συμφέροντα, όχι στην κοινωνία».

Παράλληλα, ο κ. Μόσιαλος δήλωσε πως το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για την φοροδιαφυγή 10.000 επιχειρήσεων, ότι ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων ναυτιλίας, ενώ ανακοίνωσε, επίσης, ότι προχωρά ταχύτατα η οργάνωση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας.
Πηγή: protothema.gr/AΠΕ