Ψηφίστηκε -και επί των άρθρων- από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Η ΝΔ, δια του εισηγητή της και αρμόδιου τομεάρχη του κόμματος Γιώργου Κασαπίδη υπερψήφισε 17 από τα 21 άρθρα του νομοσχεδίου, όχι όμως και την αρχή του νομοθετήματος διαφωνώντας με μία από τις τέσσερις βασικές αρχές του. Σύμφωνα με αυτή οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών που δεν αποφάσιζαν την μετατροπή τους σε πρωτοβάθμιους αγροτικούς συνεταιρισμούς θα διαγράφονταν από το μητρώο των συνεταιρισμών και θα οδηγούνταν σε εκκαθάριση. Ανάλογη άποψη με του κ. Κασαπίδη εξέφρασαν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Μπατζελή, Θ. Παπαγεωργίου, Μ. Τζελέπης κ.α.

Ο ΛΑΟΣ επίσης καταψήφισε επί της αρχής, αλλά υπερψήφισε 19 άρθρα ενώ τα κόμματα της Αριστεράς τάχθηκαν και κατά της αρχής και κατά των άρθρων του νομοθετήματος.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης απέσυρε την διάταξη σύμφωνα με την οποία τα μέλη των ΔΣ των συνεταιριστικών οργανώσεων απαλλάσσονταν από κάθε αστική ευθύνη, η οποία αφορούσε σε όλες τις διαχειριστικές χρήσεις και μπορούσε να οδηγήσει σε κάθε λογής αξιώσεις τρίτων σε βάρος της ατομικής τους περιουσίας, εξαιτίας οφειλών των οργανώσεων.

Επίσης η ρύθμιση αυτή προέβλεπε και απαλλαγή από κάθε σχετική ποινική ευθύνη, η οποία μπορούσε να καταλογιστεί αντικειμενικώς (δηλαδή λόγω θέσης κι όχι πράξης) και ως αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνο της θητείας τους ως μελών των ΔΣ των οργανώσεων αυτών που μετατρέπονται σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς. Η απαλλαγή θα ίσχυε εφόσον ο σχετικός εις βάρος τους καταλογισμός δεν οφείλονταν σε δόλια συμπεριφορά κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και δεν είχαν καταδικαστεί ως την ισχύ του νόμου.

Η διάταξη αποσύρθηκε μετά από έντονες αντιδράσεις βουλευτών όλων των παρατάξεων (συμπεριλαμβανομένου του κυβερνώντος κόμματος) με την δέσμευση ότι θα κατατεθεί σε ένα από τα δύο επόμενα νομοσχέδια με βελτιωμένη διατύπωση και μετά από διαβούλευση με τα κόμματα.