Η Ελλάδα κέρδισε στη φετινή Έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ανταγωνιστικότητα έως και 14 θέσεις - μεταξύ των 30 χωρών του διεθνούς Οργανισμού - ενώ σημαντική αναμένεται να είναι και η βελτίωση της θέσης μας στην αντίστοιχη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αυτό σημειώνεται σε απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στη δήλωση του υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με την Ανταγωνιστικότητα.

Το υπουργείο σημειώνει ότι δεν έχει την πρόθεση ''για μια στείρα και αδιέξοδη αντιπαράθεση", αλλά πιστεύει ότι ''όλοι μαζί, συντεταγμένα, πρέπει να βοηθήσουμε στην εθνική προσπάθεια για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και του υγιούς ανταγωνισμού, που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση''.

Υπενθυμίζει ότι προωθήθηκαν δράσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας, όπως η ίδρυση επιχειρήσεων σε μια μέρα, σε ένα σημείο και με το μισό κόστος, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, ενώ σύντομα θα ενταχθεί και ολόκληρη η αδειοδοτική διαδικασία στις υπηρεσίες μιας στάσης.

Επίσης προωθείται ένα σχέδιο δράσης για μια "Ελλάδα φιλική στις Επιχειρήσεις", το οποίο σύντομα πρόκειται να ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο και παράλληλα επιταχύνονται στοχευμένες δράσεις του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, με υψηλό βαθμό προστιθέμενης αξίας, και τέλος τέθηκε σε λειτουργία ο επενδυτικός νόμος, με διαφανή κριτήρια και σαφή χρονοδιαγράμματα.

Σημαντικότερο δείκτη-καθρέφτη της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας θεωρεί το υπουργείο την αύξηση που σημειώνουν οι ελληνικές εξαγωγές τον τελευταίο χρόνο (+40% τους πρώτους 6 μήνες του 2011), και κυρίως τη μείωση κατά 26,5% στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ).