Συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, είχε το βράδυ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στο δημαρχείο, στο πλαίσιο της επίσκεψης του υπουργού στην Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 76ης ΔΕΘ. Συναντήσεις του υπουργού με αυτοδιοικητικούς φορείς της Δυτικής Μακεδονίας. Όπως δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, στη διάρκεια της συνάντησης, συζήτησε με τον δήμαρχο, θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ύδρευση, την ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου, το νέο ρυθμιστικό σχέδιο, και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την αρμοδιότητα του υπουργείου.

«Με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε, ΕΣΠΑ και «Πράσινο Ταμείο», θα κάνουμε ότι είναι εφικτό, για να χρηματοδοτήσουμε, έργα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της πόλης», είπε ο υπουργός.

Ο κ. Μπουτάρης δήλωσε ότι εκτός από τα παραπάνω ζητήματα συζήτησαν το θέμα της εξωτερικής περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης, της θαλάσσιας συγκοινωνίας, της ανανέωσης του στόλου απορριμματοφόρων και της κατασκευής μονάδας παραγωγής ρεύματος από βιομάζα, ενώ ευχαρίστησε τον υπουργό για την πρωτοβουλία να τον συναντήσει.

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη και τους δημάρχους της Δυτικής Μακεδονίας

Για μια σειρά θεμάτων που αφορούν τη ΔΕΗ και τον χαρακτήρα της, τα περιβαλλοντικά ζητήματα στη Δυτική Μακεδονία, το φωτοβολταϊκό πάρκο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, τις μετεγκαταστάσεις οικισμών αλλά και την αποκατάσταση των πρώην μεταλλείων αμιάντου συζήτησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με τον Περιφερειάρχη και τους δημάρχους της Δυτικής Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια πολύωρης σύσκεψης, στην Κοζάνη.

Οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης έθεσαν στον υπουργό τα θέματα των επιπτώσεων της δραστηριότητας της ΔΕΗ στο περιβάλλον ενώ αναφέρθηκαν στις μετεγκαταστάσεις, την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών λυμάτων, τα επιχειρησιακά σχέδια για τη μεταλιγνιτική περίοδο, τις τηλεθερμάνσεις, τα νέα χωροταξικά σχέδια των περιφερειών και τη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της περιοχής.

Για το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι ο διαγωνισμός βρίσκεται στην τελική φάση. Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Γιώργος Δακής ζήτησε τη συμμετοχή των αυτοδιοικητικών φορέων της περιφέρειας στο έργο με ποσοστό 10%. Σχετικά με το τέλος λιγνίτη και τον πόρο ανάπτυξης ο υπουργός γνωστοποίησε ότι σύντομα θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ορίζει τα της διαχείρισής του. Φάνηκε μάλιστα θετικός στην πρόταση της Περιφέρειας να κατευθυνθεί μέρος του τοπικού πόρου στην στήριξη της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Αναφορικά με τις μετεγκαταστάσεις οικισμών που πλήττονται από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ, ζήτησε από όλους τους φορείς την επιτάχυνση των διαδικασιών με έμφαση στην περίπτωση της Μαυροπηγής, όπου έχει εκδηλωθεί ρήγμα.

Εξάλλου, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι περιμένει την ολοκλήρωση της μελέτης από την ΑΝΚΟ και τον Δημόκριτο για την τρίτη και τελευταία φάση της αποκατάστασης των μεταλλείων αμιάντου που προβλέπει την καταστροφή των εγκαταστάσεων και των ενταφιασμό των αδρανών υλικών που θα προκύψουν. Εμφανίστηκε, άλλωστε, θετικός για τη χρηματοδότηση του σχετικού έργου ώστε να κλείσει οριστικά αυτή η πληγή για την περιοχή.

Παράλληλα, επιστολή στους δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας θα στείλει τις επόμενες μέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος, προκειμένου να διερευνηθούν δυνατότητες ένταξης δημοτικών εκτάσεων στο σχέδιο ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των φωτοβολταϊκών. Αυτό δήλωσε ο ίδιος μετά από τη σύσκεψη με τους αυτοδιοικητικούς φορείς της περιοχής.