Το θέμα των αναφορών του Ανδρέα Λοβέρδου για τους δημόσιους υπάλληλους επανήλθε και σήμερα στη Βουλή, στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης του Αλέξη Τσίπρα για την Υγεία, προκαλώντας αντιπαράθεση και τον εξοβελισμό σφοδρών πυρών και από τα δύο μέρη. Ο υπουργός Υγείας επέμεινε στις θέσεις του, τόνισε ότι απαιτείται ριζοσπαστική αλλαγή του Συντάγματος στους τομείς της δημόσιας διοίκησης και της Δικαιοσύνης και αντέστρεψε τα βέλη στον χώρο της Αριστεράς και τον ίδιο τον κ.Τσίπρα, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον υπουργό να ζητήσει δημόσια συγγνώμη και τον κατηγόρησε ότι είναι ο άνθρωπος που θα «κάνει τη δουλειά των κέντρων εξουσίας».

«Σας δίνετε η ευκαιρία να δώσετε εξηγήσεις και να ζητήσετε συγγνώμη από τους δημόσιους λειτουργούς που θίξατε βάναυσα κατηγοριοποιώντας τους συλλήβδην με ρατσιστικό τρόπο ξεχνώντας ότι δημόσιοι λειτουργοί είναι κι εκείνοι που με αυταπάρνηση δίνουν και τη ζωή τους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Δημόσιοι λειτουργοί είναι οι πυροσβέστες οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας και κείνοι που σας έσωσαν όταν αντιμετωπίσατε πρόβλημα Υγείας δεν μπορείτε να τους λέτε κοπρίτες και ακαμάτες και να λέτε φταίνε για την κρίση. Να πείτε ότι υπερβήκατε τα εσκαμμένα» είπε προς τον κ. Λοβέρδο.

«Ένας πολιτικός ότι λέει το λέει μετά λόγου γνώσεως. Είπα στη Βουλή και χθες πως ότι είχα να πω το είχα. Αλίμονο αν περιμένουμε νουθεσίες από άλλους για να πούμε τις απόψεις μας. Επί τη ευκαιρία λέω πως η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη την ριζοσπαστική αναθεώρηση του Συντάγματος σε σχέση με τα θέματα της δημόσιας διοίκησης και της Δικαιοσύνης. Η Ελλάδα υποφέρει από την λειτουργία και τον τρόπο που αυτοί οι δύο τομείς ερμήνευσαν το Σύνταγμα του 1975. Έτσι είναι κι όποιος δεν το παραδέχεται, απλώς δημαγωγεί» απάντησε ο υπουργός.

Στη δευτερολογία του ο Αλ. Τσίπρας καταλόγισε στον κ. Λοβέρδο ότι στην πραγματικότητα με τα όσα είπε προανήγγειλε την κατάργηση του Συντάγματος, την επιστροφή στο μετεμφυλιακό κλίμα για την Αριστερά και όσους αντιστέκονται στην πολιτική της κυβέρνησης και δίνει σήμα ότι ο εκείνος είναι ο άνθρωπος που χρειάζονται τα κέντρα εξουσίας που δεν θα διστάσει να κάνει τη δουλειά τους. «Διαπιστευτήρια δίνετε σε ντόπια και ξένα κέντρα ότι εσείς είστε ο κατάλληλος να προχωρήσετε στο καταστροφικό αυτό έργο χωρίς να κρύβεστε όπως κάνει ο πρωθυπουργός. Μόνο που τελικώς δεν θα αποφασίσουν τα κέντρα, η τρόικα και τα Μέσα της διαπλοκής. Κι αυτή η κρίση θα έρθει σύντομα».

Ανταπαντώντας ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε «πολύ βαριές κουβέντες» τα όσα του καταλόγισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αντιγύρισε τα πυρά στον ίδιο τον κ. Τσίπρα και στον πολιτικό του χώρο ότι στηρίζουν την ύπαρξη και τα επιχειρήματά του στις αγκυλώσεις της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, του δικαστικού, του διοικητικού κα του κοινωνικού συστήματος. «Εμείς έχουμε το χρέος αναγνωρίζοντας λάθη να κάνουμε την υπέρβαση και να φύγουμε μπροστά, να ξεπεράσουμε ένα μεταπολιτευτικό αρνητικό δεδομένο που την κρατάει πίσω, με διαρθρωτικές αλλαγές και την ριζοσπαστική αλλαγή του Συντάγματος» κατέληξε.

Εν τω μεταξύ, η κόντρα συνεχίστηκε μεταξύ του υπουργού Υγείας και του Αλέξη Τσίπρα για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων.

Αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή του, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι οι χώρες που έπεσαν στην περιδίνηση των νεοφιλεύθερων πολιτικών, στο σπιράλ του θανάτου του Μνημονίου και του ΔΝΤ, οδηγήθηκαν στην κοινωνική κόλαση. Όπως υπογράμμισε, τα πρώτα θύματα ήταν η πρόνοια, η υγεία και η ασφάλιση, τομείς που στη χώρα μας βρίσκονται σε δραματική κατάσταση. Αφού ο κ. Τσίπρας περιέγραψε εικόνα διάλυσης στα δημόσια νοσοκομεία, επισήμανε ότι τώρα η κυβέρνηση στόχευσε στην καρδιά του κράτους πρόνοιας, στους φορείς πρόληψης και τα προγράμματα ψυχικής υγείας, όπου έγιναν οριζόντιες περικοπές 50% (ΟΚΑΝΑ, Ψυχαργώ κ.α.), οδηγώντας τους στο κλείσιμο.

Απαντώντας ο κ. Λοβέρδος είπε, πως δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς για νεοφιλελευθερισμό όταν επί των ημερών του διευρύνονται οι δομές του ΕΣΥ, και απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα τόνισε, ότι όποιος αρέσκεται σε κατασκευές στείρου ιδεολογικού περιεχομένου δεν αντιμετωπίζει την πραγματικότητα, παρά μόνο εκφράζει δικές του απορίες. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι αυτή τη στιγμή στο ΕΣΥ θεραπεύονται 30% περισσότεροι ασθενείς από ότι το 2009 με το 80%, μάλιστα, του προϋπολογισμού.