"Φέτος, ο στόχος είναι να πέσουμε στο 7,6% του ΑΕΠ, ενώ μέσα σε 15 μήνες θα έπρεπε να μειώσουμε το έλλειμμα κατά 7,9% του ΑΕΠ. Ο συνολικός στόχος είναι να πάμε στο 3% του ΑΕΠ το 2014. Άρα, τους επόμενους 36 μήνες πρέπει να γίνει μια μείωση κατά 4,6% του ΑΕΠ σε σχέση με 7,9% που ήταν μόνο σε 15 μήνες. Αν ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία και διασφαλιστεί η συμφωνία των Βρυξελλών, μπαίνει σε άλλη τροχιά και η αναπτυξιακή πορεία της χώρας" ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον Real FM. Μιλώντας για την κυβερνητική πολιτική ο κ. Μόσιαλος είπε ότι "αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με το να φέρουμε μπροστά πολιτικές οι οποίες θα εφαρμόζονταν το 2012. Τώρα επισπεύδονται ενιαίο μισθολόγιο, ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, εργασιακές εφεδρείες", εκτιμώντας ότι όλα αυτά θα έχουν θετική επίδραση στους δημοσιονομικούς στόχους.

Απαντώντας σε ερώτηση ακροατή αν "θα έχουμε νέα μέτρα", ο κ. Μόσιαλος είπε "όχι, όσον αφορά τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτό το οποίο κάνουμε είναι ότι φέρνουμε μπροστά πολιτικές, τις οποίες είχαμε τοποθετήσει στο 2012."

Αναφερόμενος στην Συμφωνία της 21ης Ιουλίου ο κ. Μόσιαλος είπε ότι έχει μεγάλη σημασία διότι διασφαλίζει τις δανειακές ανάγκες της χώρας για αρκετά χρόνια, διασφαλίζει την παρουσία του ιδιωτικού τομέα για τα επόμενα 30 χρόνια, κάνει ένα μεγάλο "κούρεμα" στα ομόλογα των ιδιωτικών τραπεζών και λύνει το θέμα των εγγυήσεων που ζητά η Φινλανδία.

Για τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι "προφανώς ο κ. Σόιμπλε εκφράζει κάποιες απόψεις", ωστόσο επικαλέστηκε τόσο τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι που είπε "ότι δεν υπάρχει θέμα να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ", όσο και εκείνες της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, η οποία ανέφερε ότι "δεν υπάρχει ούτε νομικός, ούτε τεχνικός προσδιορισμός για την έξοδο μιας χώρας από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα".

Συγκρίνοντας τις πορείες Ελλάδας και Πορτογαλίας, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι η Πορτογαλία "ξεκίνησε με έλλειμμα 9% και χρέος 90% του ΑΕΠ, ενώ η Ελλάδα με έλλειμμα 15,5% και χρέος 140% του ΑΕΠ", επισημαίνοντας ότι "είναι πολύ πιο εύκολο όταν ξεκινάς από αυτή τη χαμηλή βάση, να διορθώσεις τα του οίκου σου."

Ερωτηθείς για την πορεία της κυβερνητικής πολιτικής από τον Μάιο του 2010 ως σήμερα ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι τότε η χώρα ήταν στα όρια της χρεοκοπίας δεδομένου του τεράστιου ελλείμματος, της αδυναμίας δανεισμού και της έλλειψης μηχανισμού στήριξης αρχικά και πρόσθεσε ότι "στην ουσία, το πρόγραμμα των παρεμβάσεων της ελληνικής κυβέρνησης ξεκίνησε μετά τον Ιούνιο του 2010. Τα περισσότερα μέτρα άρχισαν να ισχύουν από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2010. Άρα, μας ζητήθηκε σε περίοδο 14 - 15 μηνών, από τότε δηλαδή μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011, να κατεβούμε από το 15,5% του ΑΕΠ που είχαμε έλλειμμα, στο 7,6%. Δηλαδή, μία μείωση 7,9% - 8% του ελλείμματος σε 15 μήνες".

Για την ΔΕΘ

"Κατ' όνομα διεθνή" θεωρεί ο κ. Μόσιαλος την ΔΕΘ καθώς, όπως είπε, "η πλειοψηφία των περιπτέρων είναι κρατικά ή των ΟΤΑ" ενώ αναρωτήθηκε αν η ΔΕΘ όπως γίνεται συμβάλλει στην ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει άλλες μορφές παρεμβάσεων που θα συντελούν πραγματικά στην ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας προσθέτοντας ότι "δεν νομίζω ότι αυτές οι παρουσίες, και του Πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, βοηθούν στην ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας"

Νωρίτερα ο κ. Μόσιαλος παραχώρησε ραδιοφωνική συνέντευξη στο "Ράδιο 9", ερωτηθείς αν η κυβέρνηση φοβάται τις κινητοποιήσεις είπε "όχι βέβαια, είναι δικαίωμα των πολιτών να κάνουν κινητοποιήσεις " υπογραμμίζοντας πως "σημασία έχει οι κινητοποιήσεις να είναι ειρηνικές". Και διευκρίνισε ότι "δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να υλοποιούνται τα αιτήματα τα οποία ακούγονται μέσω των κινητοποιήσεων".

"Αμήχανη αντιπολίτευση"

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση έκανε λόγο για "αμήχανη αντιπολίτευση η οποία όπως και την 21η Ιουλίου έτσι και τώρα μετά τις ανακοινώσεις Βενιζέλου έκανε περίπου 20 ώρες για να βγάλει ένα κείμενο".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έθεσε ερωτήματα προς την ΝΔ όπως "αν είναι υπέρ ως προς τις μειώσεις του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών" ή "αν είναι υπέρ του ανοίγματος του επαγγέλματος των ταξί", γιατί, όπως ανέφερε, "ακούμε αντιφατικές θέσεις από βουλευτές της ΝΔ. ότι όταν θα γίνει κυβέρνηση π.χ. θα κλείσουν ξανά το επάγγελμα."

Ερωτηθείς για την εργασιακή εφεδρεία ο κ. Μόσιαλος αφού επανέλαβε τις τρεις κατηγορίες στις οποίες θα κατανεμηθεί το πλεονάζον προσωπικό, τόνισε ότι "η εργασιακή εφεδρεία αφορά ένα μικρό ποσοστό του ευρύτερου δημόσιου τομέα".

Ερωτηθείς για τον "στενό δημόσιο τομέα" είπε ότι έχει "780.000 με 790.000 εργαζόμενους και διέπεται από τις γνωστές συνταγματικές ρυθμίσεις για την προστασία της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων."