Νομοθετικά κωλύματα και την ανάγκη γρήγορης ανακούφισης των διαρκώς αυξανόμενων ανέργων, επικαλέστηκε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, αιτιολογώντας την επιλογή του υπουργείου για συμμετοχή των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, εν μέσω αντιπαράθεσης με τον βουλευτή της ΝΔ, Μάξιμο Χαρακόπουλο. Τα προγράμματα αυτά, είπε o υπουργός, θα χρηματοδοτηθούν από ήδη υπάρχοντες πόρους που λιμνάζουν και θα επιτρέπουν την απασχόληση ανέργων επί πεντάμηνο, με καθαρή αμοιβή 625 ευρώ το μήνα και με επιλογή τους βάσει συγκεκριμένης μοριοδότησης και μόνον.

Απαντώντας σε επερώτηση της ΝΔ για το ζήτημα και απέναντι σε καταγγελίες για εμπλοκή παραγόντων του κυβερνώντος κόμματος σε συγκρότηση μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) με στόχο την εκμετάλλευση των προγραμμάτων, ο κ. Κουτρουμάνης σημείωσε πως, πρώτος ο ίδιος διέκρινε το ενδεχόμενο παρεξήγησης της φύσης της όλης πρωτοβουλίας και ζήτησε την συνδρομή του ΑΣΕΠ, προκειμένου να θωρακιστεί η αξιοπιστία της.

«Πριν ανεβούν όλοι στα κεραμίδια, είχαμε πάρει τα μέτρα μας και είχαμε ζητήσει την ουσιαστική συνδρομή του ΑΣΕΠ για να δώσει τις σωστές κατευθύνσεις και να παρακολουθήσει την ορθή εφαρμογή του προγράμματος», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας. «Αν διαβάσετε την προκήρυξη, αναφέρει «σωματεία, ιδρύματα, οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», ορισμένες απ’ τις οποίες είναι ΜΚΟ, το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, ο Ερυθρός Σταυρός, η Εκκλησία της Ελλάδος στη Μαγνησία - όλες αυτές είναι αμαρτωλές οργανώσεις; δεν έχουν προσφορά, δεν μπορούμε να κάνουμε αξιολόγηση;», ρώτησε ο κος Κουτρουμάνης. Για ποιον λόγο, ωστόσο, η κυβέρνηση κατέφυγε στην χρήσης των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, προκειμένου να διοχετευτεί εργατικό δυναμικό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για κοινωφελή εργασία, ρωτήθηκε ο Υπουργός.

«Οι ενδιάμεσοι φορείς ήταν επιβεβλημένη επιλογή, προκειμένου να είναι επιλέξιμο για χρηματοδότηση το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας - γιατί υπήρχε το προηγούμενο με τα stage, καθώς και τις γενιές των συμβασιούχων που ήταν αμαρτωλές ιστορίες», απάντησε ο κος Κουτρουμάνης. Ως ενδιάμεσοι φορείς δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, ούτε το ΑΣΕΠ, ούτε ο ΟΑΕΔ. Το εξετάσαμε - και καταλήξαμε εκεί που καταλήξαμε. Βεβαίως ήταν δυνατή η χρησιμοποίηση ιδιωτικών εταιρειών ενοικίασης εργαζομένων, οι οποίες ωστόσο παίρνουν προμήθεια 15%. Οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, ωστόσο, δεν παίρνουν καμία αμοιβή, παρά μονάχα καλύπτουμε το κόστους των λειτουργικών τους εξόδων σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα…», είπε.

Η αξιωματική αντιπολίτευση προέβαλε έντονες αντιρρήσεις για τις επιλογές του υπουργείου Εργασίας, παρατηρώντας μάλιστα, επανειλημμένα, πως η συγκεκριμένη εκδοχή «δεσμεύει και την αξιοπιστία του ίδιου του υπουργού». «Όταν το υπουργείο Εξωτερικών, αναγκάζεται να παγώσει τα προγράμματα χρηματοδότησης των μη κυβερνητικών οργανώσεων γιατί ελέγχονται από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών για την διαχείριση των κονδυλίων τους, είναι δυνατόν να τις επιβραβεύσει, δίνοντας την δυνατότητα να προσλαμβάνουν ανέργους για το Δημόσιο; Με ποια λογική μία κυβέρνηση δίνει τέτοια εξουσία σε οποιονδήποτε φορέσει την λεοντή της ΜΚΟ;», ρώτησε ο πρώτος επερωτών της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

«Πίσω από τον «φιλανθρωπικό» αυτό μηχανισμό, συναντάμε συγγενείς πολιτικών, κουμπάρους υφυπουργών, πολιτικούς παράγοντες. Μαθαίνουμε για ΜΚΟ που στήθηκαν σε μια νύχτα για τον θεάρεστο αυτό σκοπό. Πώς διασφαλίζεται η αξιοκρατία στην επιλογή των ανέργων από αυτές τις ΜΚΟ; Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ αρνήθηκε την οποιαδήποτε ανάμειξη της Αρχής, για λόγους διαφάνειας κι ανάμεσα σ’ αυτούς που έκαναν δριμεία κριτική στα προγράμματα, συγκαταλέγονται και δεκάδες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η κατακραυγή έγινε σχεδόν καθολική...», παρατήρησε ο κος Χαρακόπουλος.

«Αυτή τη στιγμή, προσπαθούμε να κάνουμε ένα πρόγραμμα με πολύ συγκεκριμένες οργανώσεις, χωρίς προμήθεια και δυνατότητα κέρδους - κι εσείς έχετε σταθεί εδώ κι ένα μήνα, στο αν στις Σέρρες υπήρξε κάποιος που έβαλε έναν δικό του να κάνει το πρόγραμμα, γιατί νόμιζε ο αφελής, πως θα μπορούσε να βάλει τους δικούς του»,απάντησε ο υπουργός Εργασίας.

«Δεν υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία να αναλαμβάνουν τέτοιο ρόλο οι μη κυβερνητικές οργανώσεις», παρατήρησε ο Κ. Χατζηδάκης, ενώ ο Α. Λυκουρέντζος ανέφερε πως «ζει και βασιλεύει το αθάνατο ΠΑΣΟΚ».

Απαντώντας, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε πως περιμένει να αποφανθεί η Ολομέλεια του ΑΣΕΠ μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, για την συμβουλευτική της συνδρομή στο όλο εγχείρημα, και πως μέχρι τότε, έχει δώσει εντολή να παγώσουν όσες συμβάσεις έχουν υπογράψει ΟΤΑ με μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.

Παράλληλα, ο κ. Κουτρουμάνης υπογράμμισε πως το υπουργείο είναι ανοικτό, σε οποιαδήποτε πρόταση θα θωράκιζε περαιτέρω την αξιοπιστία και την διαφάνεια στην υλοποίηση των προγραμμάτων - στο πλαίσιο δε, αυτό, αποδέχθηκε την πρόταση του ΛΑΟΣ να αναρτώνται στο Διαδίκτυο, όλα τα ονόματα των προσλαμβανομένων, μαζί με τα κριτήρια μοριοδότησης και τα ατομικά τους δικαιολογητικά. «Δεν μπορώ να πω όμως, ότι είμαστε ανίκανοι να βάλουμε κανόνες και πως βάζουμε αυτά τα λεφτά στο πάρκινγκ για να φτιάξουμε πρόγραμμα μετά από ένα χρόνο. Δεν μπορούμε να παίζουμε με την αγωνία έστω και 60.000 ανθρώπων να βρουν έστω και για λίγους μήνες μια εργασία…», ανέφερε ο υπουργός.

Προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης της διαφάνειας, ο κος Κουτρουμάνης πρότεινε έναν τετραπλό έλεγχο της διαδικασίας, από το ΑΣΕΠ, την Διαχειριστική Αρχή, μία Επιτροπή που θα έχει την ευθύνη όλης της διαδικασίας, απαρτιζόμενη από πρόσωπα «υψηλού κύρους» και μία επιτροπή αξιολογητών που θα εξετάζει και τις ενστάσεις. Αντίστοιχα, ο Χρήστος Πρωτόπαπας (ΠΑΣΟΚ) πρότεινε στην ΝΔ να συμφωνήσουν από κοινού σε μείωση της αποζημίωσης των ΜΚΟ για τα λειτουργικά τους έξοδα (από το προβλεπόμενο 5% του έργου σε 3%), σε «διαφανή κριτήρια, μοριοδότηση, έλεγχο του ΑΣΕΠ. Κανείς πολιτικός να μην επιλέγει τους ανέργους. Καμία ΜΚΟ να μην παίρνει πρόγραμμα εφόσον υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία σε βάρος της».

«Η παρέμβαση του κου Πρωτόπαπα είναι στην ουσία ένα άδειασμα της πολιτικής του υπουργείου Εργασίας. Ήταν όμως και κλείσιμο του ματιού προς την πλευρά της ΝΔ», παρατήρησε ο Μ. Κριτσιωτάκης (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ ο Σ. Χαλβατζής (ΚΚΕ) χαρακτήρισε «κοροϊδία» την δουλειά των πέντε μηνών «με το μεροκάματο πείνας». «Το πρόγραμμα πρέπει να προχωρήσει. Αυτά τα λεφτά, όσο λίγα κι αν είναι, κάποιοι συμπολίτες μας τα έχουν ανάγκη. Να συνεχίσει στη βάση της φερεγγυότητας και της διαφάνειας», πρότεινε ο Αστ. Ροντούλης (ΛΑΟΣ).

«Φέρτε το πρόγραμμα πίσω με πολιτική λογοδοσία, π.χ. μέσω ΟΑΕΔ», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος. «Μην μεταθέτετε τις ευθύνες της πολιτείας σε ανθρώπους αγνώστου προελεύσεως»