Συνεχίζονται οι γερμανικές πιέσεις προς την Αθήνα για την προώθηση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων, μέσω νέων σεναρίων περί ελληνικής χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη, με τον υπουργό  Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να κάνει λόγο για «κακόγουστο παιχνίδι και οργανωμένη σπέκουλα κατά του ευρώ». Κυβερνητικά στελέχη από το Βερολίνο αφήνουν να διαρρεύσει ότι υπάρχει «σχέδιο Β» για στήριξη των γερμανικών τραπεζών σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, ενισχύοντας την άποψη νοώντας ότι πλέον δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο.

Η διαρροή αυτή, λίγες ώρες μετά τις αυστηρές προειδοποιήσεις Μέρκελ και Σόιμπλε ότι δεν αποκλείεται ακόμη και έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ εάν δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα, κλιμακώνει τις -ήδη ασφυκτικές- πιέσεις στην Αθήνα για απόλυτη τήρηση του οικονομικού προγράμματος ανεξαρτήτως κόστους.

Για «κακόγουστο παιχνίδι και οργανωμένη σπέκουλα», που στρέφεται κατά του ευρώ και της Ευρωζώνης συνολικά κάνει λόγο ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε αποψινή δήλωση σχετικά με τα σχόλια και τις φήμες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο περί δήθεν χρεοκοπίας της Ελλάδας μέσα στο σαββατοκύριακο.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται αυτό το οργανωμένο κύμα "φημών" για δήθεν χρεοκοπία της Ελλάδας», αναφέρει ο κ. Βενιζέλος. «Βασική επιλογή και προτεραιότητα της Ελλάδας, προσθέτει ο υπουργός Οικονομικών, είναι η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21 Ιουλίου και βεβαίως η πλήρης εφαρμογή των υποχρεώσεων της που απορρέουν από τις συμφωνίες της με τους θεσμικούς της εταίρους. Αυτή είναι η σαφής θέση της ελληνικής Κυβέρνησης που δεν λαμβάνει υπόψη της κανένα στοιχείο πολιτικού κόστους».

Για «ανεύθυνο» παιχνίδι έκανε λόγο στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος. «Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ανεύθυνο δημοσίευμα και είναι απορίας άξιο γιατί το Bloomberg το δημοσίευσε» είπε ο κ. Μόσιαλος, σχολιάζοντας το δημοσίευμα. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να γίνει εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης και να διαψεύδει κάποιες ανώνυμες πηγές της κυβέρνησης της Γερμανίας» και ανέφερε ότι μόνο η κυβέρνηση της Γερμανίας μπορεί να τοποθετηθεί επίσημα απέναντι σε αυτές τις ανώνυμες δηλώσεις. Ο κ. Μόσιαλος ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειάζεται για να επιτευχθούν οι στόχοι και το 2011 και το 2012.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg, επικαλούμενο τρεις πηγές στη γερμανική κυβέρνηση, το Βερολίνο εξετάζει σχέδιο για μέτρα στήριξης στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πάρει την 6η δόση και τα γερμανικά ιδρύματα καταγράψουν ζημιές από «κούρεμα» της τάξης του 50%, ενδεχομένως με χρήση οργάνων για την επανακεφαλαιοποίησή τους.

Η ίδια η φερόμενη ύπαρξη ενός εναλλακτικού σχεδίου υπογραμμίζει, όπως σημειώνει το πρακτορείο, την ανησυχία του Βερολίνου και την εντεινόμενη πίεση στην Αθήνα. Η Ελλάδα, φέρεται χαρακτηριστικά να ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόφλγκανγκ Σόιμπλε σε βουλευτές του κόμματός του, «βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού».

Το Βερολίνο περιμένει την έκθεση της τρόικας για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος -την στιγμή, όμως, που η αβεβαιότητα αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις αγορές ομολόγων, όπου τα spread και τα CDS των ελληνικών ομολόγων έχουν καταγράψει νέα ρεκόρ, παρασύροντας και τα χρεόγραφα των υπόλοιπων «αδύναμων κρίκων» της Ευρωζώνης.

Πηγή: in.gr/Newpost