«Στο ευρώ και στην καρδιά της ευρωζώνης» κι όχι στην Ελλάδα καθεαυτήν στοχεύουν οι συντονισμένες και οργανωμένες φήμες για την ελληνική οικονομία, μέσω διεθνών ηλεκτρονικών ΜΜΕ, όπως αυτές που διέρρευσαν χθες για επικείμενη πτώχευση μέσα στο Σαββατοκύριακο. Αυτό υπογράμμισε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ). «Όποιοι νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι ο εύκολος στόχος, ο αποδιοπομπαίος τράγος, το αρνητικό πρότυπο του Νότου, τελικά στρέφονται κατά του εαυτού τους, κατά του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης», είπε και συμπλήρωσε ότι «έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να απαντάμε στη σπέκουλα και την οργανωμένη φημολογία κατά του ευρώ».

Προειδοποίησε δε, ότι «αν εμείς εδώ μόνοι μας δεν σταματήσουμε να ανακυκλώνουμε φήμες και να καταβυθιζόμαστε σε εθνική μεμψιμοιρία, δεν θα σταματήσουν και οι απέξω να διακινούν φήμες και να παίζουν κακόγουστα παιχνίδια ες βάρος της χώρας».

Ο κ.Βενιζέλος τόνισε ακόμη ότι η ελληνική οικονομία αντιπροσωπεύει μόλις το 2% του κοινοτικού ΑΕΠ και κάτι λιγότερο από το 3% του συνολικού δημόσιου χρέους της ευρωζώνης. Υπάρχουν, είπε, χώρες που από μόνες τους ισοδυναμούν με το 25% του χρέους της ευρωζώνης, ενώ το συνολικό -διογκωμένο- χρέος της Ελλάδας ισούται με τις ετήσιες δανειακές ανάγκες μιας μεγάλης χώρας της Νότιας Ευρώπης, που μετέχει στη ζώνη του ευρώ. «Ας κάνουμε ένα ντου προς τα εμπρός, μια φυγή ώστε να υπερπηδήσουμε τα εμπόδια» δήλωσε.

Καθοριστικοί για την ύπαρξη του τόπου» θα είναι οι επόμενοι δύο μήνες, καθώς αν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου εκπληρωθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις, σε σχέση με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για την ελληνική οικονομία, θα αλλάξει η ατμόσφαιρα και θα αποσυμφορηθεί η χώρα». Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σήμερα από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Πρόσθεσε ότι «όποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει καταστραφεί και δεν υπάρχει ελπίδα, δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα», ενώ διαμήνυσε ότι η χώρα πρέπει «να βγει σε πεδίο πρωτογενών ελλειμμάτων το ταχύτερο δυνατόν».

«Τα μεγέθη της Ελλάδας», πρόσθεσε, «δεν τη μετατρέπουν σε καταλύτη για το μέλλον και την επιβίωση του ευρώ. Αν όμως η ευρωζώνη δεν μπορεί να λύσει το ελληνικό πρόβλημα, δεν μπορεί να λύσει και το δικό της δομικό πρόβλημα». Κατά τον κ. Βενιζέλο, η Ελλάδα δεν διαχειρίζεται μόνη της το χρηματοικονομικό σύστημα ούτε τη σφαίρα της πραγματικής οικονομίας.

Συμπλήρωσε, πάντως, ότι η Ελλάδα δημιουργεί προβλήματα στον εαυτό της και συνιστά πρόβλημα και για τους εταίρους της, οι οποίοι την έχουν στηρίξει και τη στηρίζουν συστηματικά με συνολικούς εγκεκριμένους πόρους 219 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα είχε επισημάνει ότι όποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει καταστραφεί και δεν υπάρχει ελπίδα, δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα.