Την έντονη αντίθεσή τους, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους ή δηλώσεις στελεχών τους τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Αναλυτικότερα οι αντιδράσεις των κομμάτων είναι οι κάτωθι:

   
ΚΚΕ:  «Η εργασιακή εφεδρεία διογκώνει την ανεργία»

Η εργασιακή εφεδρεία, που «εμπνεύστηκε» η ΝΔ και υλοποιεί το ΠΑΣΟΚ, θα διογκώσει ακόμα περισσότερο την ανεργία, θα έχει αρνητικότατες συνέπειες για όλο το λαό, καθώς αυτός θα πληρώσει τις ελλείψεις που θα δημιουργηθούν. Ο ΗΣΑΠ της μεγάλης ταλαιπωρίας, λόγω μείωσης του προσωπικού, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την εργασιακή εφεδρεία.

ΛΑΟΣ: «Η εργασιακή εφεδρεία είναι “ζαχαρώδης” απόλυση…»
   
Για το ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κώστας Αϊβαλιώτης δήλωσε ότι "η κατάργηση της χρηματοδοτήσεως των ΜΚΟ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το συμμάζεμα των τεραστίων δαπανών. Όσον αφορά στην εφεδρεία - όπως την αντιλαμβάνεται το ΠΑΣΟΚ- είναι “ζαχαρώδης” απόλυση…».

ΣΥΡΙΖΑ: «Προθάλαμος ανεργίας η εργασιακή εφεδρεία»
   
Ως "προθάλαμο της ανεργίας" χαρακτηρίζει το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης τον "απάνθρωπο και αντεργατικό θεσμό της εργασιακής εφεδρείας".