«Να καταδικάσουν στη συνείδηση τους το κυβερνητικό, ευρωπαϊκό σχέδιο σωτηρίας» ζήτησε από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, σε συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ η κ. Α. Παπαρήγα, χαρακτηρίζοντας το ως «ένα σχέδιο χρεοκοπίας του λαού». «Αυτό το σχέδιο είναι να χρεοκοπήσει στη συνείδηση του λαού η χώρα. Να ξεκινήσουμε μια συστηματικά οργανωμένη προσπάθεια παρεμπόδισης των μέτρων» τόνισε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε :

 «Άμεσα δεν μπορούν να παρεμποδιστούν όλα , αλλά πολλά μπορούν να παρεμποδιστούν», τονίζοντας ότι «η άρνηση έχει αποφασιστική σημασία σε συνθήκες κρίσης και βάρβαρης αντεπίθεσης».

Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι γίνονται περικοπές σε σχολεία, σε προγράμματα για τους κωφούς και διερωτήθηκε, εάν «όταν περικόπτονται τα σχολεία τυφλών είναι σχέδιο σωτηρίας του λαού;».

 «Ότι πάρουν δεν θα το ξαναδώσουν» συμπλήρωσε και υποστήριξε ότι «νομιμοποιείται σήμερα, η μη πληρωμή χαρατσιών» και από όσους δεν έχουν, αλλά και από όσους δίνουν τον αγώνα στο πλευρό τους.

«Η χρεοκοπία για το λαό δεν είναι ίδια με τη μερική χρεοκοπία του κεφαλαίου. Το κεφάλαιο αντιδρά με συγχωνεύσεις και συμπράξεις» υπογράμμισε, αναφέροντας τη συγχώνευση Αlfa Bank- Eurobank, ως ένδειξη αντίδρασης του κεφαλαίου στο ενδεχόμενο μιας ελεγχόμενης ανεξέλεγκτης, πιθανής χρεοκοπίας.

«Μέρκελ και ο Σαρκοζί δεν είναι ανθέλληνες είναι κεφαλαιοκράτες» συμπλήρωσε η κ. Παπαρήγα, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να συγχέουμε «το ταξικό στοιχείο, με το συναισθηματικό». Σχολίασε, επίσης, τις προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών.

«Πόσο είναι συναισθηματικός εκβιασμός και πόσο πραγματικότητα; Είναι και τα δύο. Γι αυτό μιλούμε για ανεξέλεγκτη χρεοκοπία» τόνισε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε : «Είναι και το στοιχείο του εκβιασμού, αλλά υπάρχει και κίνδυνος πραγματικός στάσης πληρωμών» διευκρίνισε και υπογράμμισε : «Μη το πούμε, ότι είναι κόλπο, σημασία έχει να αντιδράσει ο λαός…. Αν έχουμε μια στάση πληρωμών η αντίδραση πρέπει να είναι άμεση να φτάσει η φωνή μας μέχρι τις Βρυξέλλες».

Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να «αναδείξουν τις σύγχρονες ανάγκες τους, «τις πραγματικές» και όχι αυτές που δημιουργεί ο καπιταλισμός, στην Ελλάδα που κατέχει την 25η θέση, στο σύνολο των χωρών του κόσμου, στη σειρά των πλουσιότερων χωρών» τονίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει σοβαρές δυνατότητες ανάπτυξης σοβαρούς πόρους», αλλά «κατατάσσεται με έναν πληθυσμό εξαιρετικά φτωχό».

Η γ. γραμματέας του ΚΚΕ μίλησε για την ανάγκη να εκδηλωθεί ένα «κίνημα που επιβάλλει εργατική λαϊκή εξουσία, αποδέσμευση και διαγραφή του χρέους».

 «Μια τέτοια εξουσία θα κοινωνικοποιήσει τον πλούτο που υπάρχει μέσα στη γη, στη θάλασσα κάτω από τη θάλασσα, τα μονοπώλια. Αυτοδύναμη πορεία, όσο γίνεται, της Ελλάδας σε ένα δύσκολο κόσμο, με εργατική λαϊκή εξουσία» τόνισε η κ. Παπαρήγα.

Τόνισε ότι σε μια τέτοια προοπτική «ο λαός πρέπει να ξεσηκωθεί «στη βάση κοινωνικής και πολιτικής δράσης» και να απελευθερώσει «λαϊκή αυτενέργεια και πρωτοβουλία».

 Χαρακτήρισε «ουτοπία» και «ψευδαίσθηση» την αντίληψη ότι μια κυβέρνηση που «δεν έχει στα χέρια της την οικονομία» μπορεί να δώσει λύσεις στην κρίση, ενώ τόνισε ότι σενάρια για κυβερνήσεις συνεργασίας, ή «ψευδεπίγραφης κυβέρνησης αριστερών δυνάμεων», λειτουργούν ως «υποκατάστατα ελπίδας».

« Λέει ο κ. Σαμαράς θα διαπραγματευτώ. Λέει ο κ. Τσίπρας θα διαπραγματευτώ καλύτερα. Τα ίδια και η κ. Μπακογιάννη. Και γιατί θα πεισθεί η Ε.Ε. με μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα. Αν ήταν θα είχε πειστεί με τον Παπανδρέου και τον Σαμαρά, που είναι και δικοί τους άνθρωποι» τόνισε η κ. Παπαρήγα.

«Ελπίζουμε και ανησυχούμε ταυτόχρονα. Δε θέλει μεγάλα λόγια. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού είναι δυσαρεστημένη, υπάρχει και σύγχυση και θολούρα και παραπλάνηση και χειραφέτηση. Όλα τα κόμματα, λένε έχουμε κρίση χρέους. Ε, δεν έχουμε κρίση χρέους. Το χρέος είναι σύμπτωμα, δεν είναι αποτέλεσμα» επεσήμανε η γ. γραμματέας του ΚΚΕ.

Για το μέτρο της εφεδρείας τόνισε ότι «είναι ανεργία για πολλούς», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του κριτηρίου, που αφορά το μορφωτικό επίπεδο.

 Σχολιάζοντας δήλωση της κ. Μπακογιάννη για τις απολύσεις σε κομματικά ΜΜΕ την επέκρινε ως απόρροια της «ταξικής» αντιπαλότητας προς το ΚΚΕ και πρόσθεσε : «Έχουμε κάνει σοβαρές περικοπές και ξεκινήσαμε από τα στελέχη του κόμματος από την ίδια την Κ. Ε.». Όλα τα κόμματα έχουν δυσκολίες, θα τους βάλουμε στην ίδια μοίρα με τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους εφοπλιστές;»

TAGS