Κατ' ιδίαν συνάντηση διάρκειας μισής ώρας είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Νωρίτερα, παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε αντιπροσωπεία των Εβραϊκών Ομοσπονδιών Βόρειας Αμερικής που επισκέπτεται τη χώρα μας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην οικονομική συγκυρία, έκανε λόγο για μια «άνευ προηγουμένου, στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας, κρίση», η αποτελεσματική αντιμετώπιση της οποίας απαιτεί, όπως τόνισε, «από όλους τους Έλληνες σκληρές θυσίες προκειμένου η χώρα μας να ανακτήσει - ελπίζουμε σύντομα - τη θέση που της αρμόζει στην Ευρωζώνη και τις διεθνείς αγορές».

«Είμαστε αποφασισμένοι, μαθημένοι - οι μεγαλύτεροι εξ ημών τουλάχιστον- στα δύσκολα, να δώσουμε κι αυτή τη μάχη και να την κερδίσουμε με σύμπνοια και αποφασιστικότητα», τόνισε ο κ. Παπούλιας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ακόμη στην επιθυμία της Ελλάδας για εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης στο Μεσανατολικό, στη βάση δύο ανεξάρτητων κρατών που θα συνυπάρχουν με ειρήνη και ασφάλεια.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το οποίο ο κ. Παπούλιας χαρακτήρισε "πρόβλημα εισβολής και κατοχής", επανέλαβε την ελληνική θέση για λύση βιώσιμη και λειτουργική, η οποία θα υλοποιεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο Πρόεδρος τόνισε δε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των Εβραϊκών Ομοσπονδιών, ο κ. Παπούλιας επανέλαβε το "Ποτέ Ξανά", την παγκόσμια υπόσχεση να μην επαναληφθεί βαρβαρότητα όπως αυτή του Ολοκαυτώματος και πρόσθεσε: «Πολιτεία και κοινωνία είμαστε αποφασισμένοι να μη δείξουμε την παραμικρή ανοχή σε πράξεις ή και δηλώσεις αντισημιτισμού, φυλετικού ή θρησκευτικού φανατισμού ή άλλης μορφής μισαλλοδοξία».

Την αντιπροσωπεία, η οποία παρέδωσε στον κ. Παπούλια μια "μεζούζα", εβραϊκό σύμβολο καλής τύχης, συνόδευαν οι πρεσβευτές των ΗΠΑ Ντάνιελ Σμιθ και του Ισραήλ Άριε Μέκελ.