Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, από την πλειοψηφία της ολομέλειας της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με το οποίο εισάγονται στην Ελλάδα οι θεσμοί της «κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας».

Με το νομοσχέδιο προωθείται η συγκρότηση των «κοινωνικών συνεταιρισμών», με στόχο την στήριξη οικονομικά ευπαθών ομάδων, μέσω μιας επιχειρηματικότητας που δεν θα έχει ως πρώτο στόχο της το κέρδος.

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιμετώπισαν την κυβερνητική πρόταση είτε ως «καλή πρόθεση χωρίς προίκα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, είτε ως μια παραπλάνηση του οικονομικά δοκιμαζόμενου λαού, κατά τα κόμματα της Αριστεράς.

 «Πρόκειται για πολύ δυναμικό τομέα, και πολύ σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για κάθε χώρα» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. «Με την κοινωνική οικονομία, παρέχεται η δυνατότητα να καλυφθούν υπηρεσίες, εκεί που το Δημόσιο εμφανίζεται αναποτελεσματικό, και ο ιδιωτικός τομέας δεν επενδύει, καθώς έχει ως κύρια αποστολή το κέρδος».

 «Θετικό στο νομοσχέδιο είναι ο στόχος. Τα μέσα δεν είναι θετικά» αντέταξε η εισηγήτρια της ΝΔ, Ευγενία Τσουμάνη-Σπέντζα: «Στην Ευρώπη, όπου η κοινωνική οικονομία καταλαμβάνει το 10% της πραγματικής, οι κοινωνικές επιχειρήσεις εξασφαλίζουν εναλλακτικές πιστώσεις και χρηματοδοτικά προϊόντα με ευνοϊκούς όρους, καθώς και φορολογικές διευκολύνσεις. Από το νομοσχέδιο, τέτοιες μέριμνες απουσιάζουν» ανέφερε η κα Σπέντζα.

 «Φοβόμαστε ότι με τις γενικότητες, τις ασάφειες, τα παραθυράκια και την πλήρη έλλειψη τεχνογνωσίας και εμπειρίας, η κοινωνική επιχειρηματικότητα θα εξελιχθεί δυστυχώς σε μια έμμεση αργομισθία επιδοματικού χαρακτήρα, που θα απαιτεί συνεχή κάλυψη ελλειμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό που έτσι και αλλιώς είναι άδειος» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ουρανία Παπαδάκη από πλευράς του ΛΑΟΣ, επικαλούμενη και σχετικές παρατηρήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. «Πρέπει να αποκλειστεί ο διορισμός πολιτικά ημετέρων, πασχόντων-μαϊμού, αμαρτωλών μη κυβερνητικών οργανώσεων ή μεταναστών στις μονάδες αυτές, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων» συμπλήρωσε.

«Πίσω από παραπλανητικές εκφράσεις, («συνδυασμός κερδοφορίας και αλληλεγγύης» κλπ.), το νομοσχέδιο έρχεται ν’ ανοίξει πόρτες στην ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων σε τομείς όπως η υγεία και η πρόνοια» σημείωσε ο Γιάννης Πρωτούλης του ΚΚΕ. «Θα κλείνουν γηροκομεία, ψυχιατρεία, ιδρύματα αναπήρων, βρεφικοί σταθμοί, όπως κλείνουν σήμερα - και αυτά θα αναλάβουν να τα αντιμετωπίζουν συνεταιρισμοί ανέργων και ευπαθών ομάδων. Κοροϊδεύετε τον κόσμο» συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

 Εμπορευματοποίηση της κοινωνικής πολιτικής και διαιώνιση των πελατειακών σχέσεων χρέωσε στο νομοσχέδιο ο Μ. Κριτσωτάκης (ΣΥΡΙΖΑ), για να παρατηρήσει αργότερα ο εκπρόσωπος του κόμματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, πως έπονται τα «κομματικά παραρτήματα που θα βαφτίζονται «κοινωνικές επιχειρήσεις» και θα νέμονται ξεδιάντροπα κρατικά και κοινωνικά προγράμματα, προκειμένου υποτίθεται να υπηρετήσουν τους ιερότατους κοινωνικούς σκοπούς».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής της «Δημοκρατικής Αριστεράς», Θ. Λεβέντης, δήλωσε πως το κόμμα του ψηφίζει «παρών» επί της αρχής, παρότι συμφωνεί με τους στόχους του νομοσχεδίου. «Τι έγινε με τους συνεταιρισμούς; Φυλλορρόησαν - και είναι τεράστιες οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ. Πώς λειτούργησαν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις; Διοχετεύτηκαν κι εκεί τεράστια ποσά και διασπαθίστηκαν» ανέφερε σχετικά ο βουλευτής.

Αντίθετα, ο Οδυσσέας Βουδούρης (ΠΑΣΟΚ), υπενθύμισε τη διάδοση της ιδέας της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη, σημειώνοντας πως «στη Γαλλία, το 30% τα των νοσηλευτικών κλινών ανήκει σε αυτόν τον τομέα, που είναι μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός, ανεξάρτητος και δουλεύει με κοινωνικούς όρους υπό την εποπτεία του κράτους. Μάλιστα, αυτά τα νοσοκομεία είναι από τα καλύτερα που υπάρχουν στη Γαλλία…».