Ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD), Ζίγκμουντ Γκάμπριελ, σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση που παρείχε στους πολιτικούς συντάκτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος. Οι κκ Παπανδρέου και Γκάμπριελ συζήτησαν τις θέσεις τους για την κρίση, ενώ ο πρόεδρος του SPD ενημέρωσε τον έλληνα πρωθυπουργό ότι οι σοσιαλδημοκράτες θα ψηφίσουν την απόφαση της 21ης Ιουλίου.

Επίσης ο κ. Γκάμπριελ είπε στον κ. Παπανδρέου ότι οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες είναι «ανοιχτοί» σε μια συζήτηση για την θέσπιση ευρωομολόγου αλλά και σε μια συζήτηση που πρέπει να διοργανωθεί άμεσα για την αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης.

Ερωτηθείς για το πώς διαμορφώνεται «αυτήν την ώρα» το κλίμα στην Ευρώπη, δεδομένων διαφόρων δηλώσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης δεν καθορίζεται από τις διάφορες δηλώσεις που γίνονται, αλλά αυτή την στιγμή εστιάζει στην εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και στην εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.