Μεταρρυθμίσεις έναντι πολιτικών δεσμεύσεων. Ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε την υποχρέωση να εφαρμόσει τις διαρθωτικές αλλαγές, το νέο μισθολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία κτλ, και πήρε ως αντάλλαγμα τη δήλωση των Α. Μέρκελ και Ν. Σαρκοζί ότι... ισχύουν οι προηγούμενες δηλώσεις τους. Πως δε θα μας διώξουν από το ευρώ και ότι θα εφασρμοστεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Είναι προφανές ότι τα δύσκολα για την κυβέρνηση είναι μπροστά. Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να μιλά για επιτυχία, η ουσία όμως είναι ότι όλες οι αλλαγές είναι μπροστά και τα χρονοδιαγράμματα ασφυκτικά.

Αναλυτικά η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου:

«Η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου αποτελεί κοινή βούληση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του Προέδρου Sarkozy και της Καγκελαρίου Merkel.

Απέναντι στη μεγάλη φημολογία των τελευταίων ημερών τονίστηκε από όλους ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρωζώνης.

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί σε όλες της τις υποχρεώσεις έναντι των εταίρων της,  διασφαλίζοντας έτσι την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος στήριξης.

Οι αποφάσεις που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο τις τελευταίες ημέρες και τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν οδηγούν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012 και στη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων.

Γιατί αυτό θα οχυρώσει την ελληνική οικονομία, θα ανακόψει τη διόγκωση του δημοσίου χρέους και θα ενισχύσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας».

Σημειώνεται ότι την κοινή διαπίστωση των Νικόλα Σαρκοζί, Άνγκελα Μέρκελ και Γιώργου Παπανδρέου ότι η Ελλάδα είναι «αναπόσπαστο κομμάτι» της Ευρωζώνης αναμεταδίδουν την Πέμπτη τα περισσότερα ξένα μέσα ενημέρωσης.