«Η Ελλάδα είναι σε συνεχή επαφή και στενή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα τόσο με την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να έχουμε μια σαφή εικόνα και έναν απόλυτο συντονισμό, εξαιτίας της συμπεριφοράς της Τουρκίας, η οποία συνεχώς προσπαθεί να δημιουργήσει ένταση», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, κληθείς να απαντήσει, νωρίτερα σήμερα, εάν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Αθήνας με την κυπριακή ηγεσία, ενόψει της έναρξης των γεωτρήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Επίσης, πρόσθεσε ότι «χρειάζεται από τη δική μας πλευρά πολύ καλός σχεδιασμός και ανάλυση, ώστε να είμαστε έτοιμοι» και υπογράμμισε ότι «έχουμε βασικό συμφέρον να υπάρχει ηρεμία στην περιοχή μας».

Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας για το θέμα των γεωτρήσεων, ο κ. Δελαβέκουρας αφού υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνεννόηση με τους γείτονές της έχει προχωρήσει σε συμφωνίες οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της, τόνισε ότι προχωρά στο αυτονόητο δικαίωμά της, που κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο, έρευνας και εκμετάλλευσης του φυσικού της πλούτου.

«Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς και έχει καταγραφεί από τις δηλώσεις όλων των διεθνών παραγόντων που έχουν ενδιαφέρον για το θέμα» υπογράμμισε ο κ. Δελαβέκουρας, ενώ αναφερόμενος στην στάση της Τουρκίας τόνισε ότι «επειδή ακριβώς δεν έχει επιχειρήματα προσπαθεί να οξύνει τους τόνους και προχωρά σε ρητορικές απειλές».

«Πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναγνωρίσει την πραγματικότητα, που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο, να συμπεριφερθεί με νηφαλιότητα και να μην συμβάλει ακόμη περισσότερο στη δημιουργία έντασης» κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.