Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνουν σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης προκειμένου να συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σχετικά ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρηγ. Δελαβέκουρα, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει σε σειρά πολυμερών και περιφερειακών συναντήσεων και θα έχει διμερείς επαφές με ομολόγους του και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών.

Συγκεκριμένα θα συμμετάσχει σε συνάντηση υψηλού επιπέδου με αντικείμενο την τρομοκρατία, και θα παρέμβει στο panel με τίτλο "Promoting dialogue understanding and countering the appeal of terrorism", ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και σε σειρά συναντήσεων με αντικείμενο το Μεσανατολικό.

Επίσης, ο κ. Λαμπρινίδης θα λάβει μέρος και στη συνάντηση για τη Λιβύη στο πλαίσιο της ομάδας «Φίλων της Λιβύης», καθώς επίσης και στις συναντήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους υπουργούς Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

Ακόμη, θα συμμετάσχει στις συναντήσεις Περιφερειακών Οργανισμών, συγκεκριμένα του SEECP, της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου και του ΟΣΕΠ και θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων με Υπουργούς Εξωτερικών.

Παράλληλα, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Λαμπρινίδης θα έχει επίσης συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς, με εκπροσώπους της Ομογένειας καθώς και με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Αμέσως μετά ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στη Δυτική Ακτή, στο Λος Άντζελες και στο Σαν Φρανσίσκο, όπου θα έχει επαφές με εκπροσώπους του πολιτικού και του οικονομικού κόσμου και θα δώσει συνεντεύξεις και ομιλίες σε "δεξαμενές σκέψης".

Ολοκληρώνοντας τις συναντήσεις του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Λαμπρινίδης θα μεταβεί στην Πολωνία προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Από την πλευρά της, η αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θα έχει την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου συνάντηση με ομάδα 30 Γερμανών δημοσιογράφων, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πρέσβης Ι.-Α. Ζέπος θα έχει σήμερα διαβουλεύσεις με τον Αφγανό υπουργό Προσφύγων και Επαναπατρισμού κ. Ανγουάρι.