Ως επιδίωξη συστράτευσης του κομματικού μηχανισμού αλλά και αποτροπής φαινομένων αποσυσπείρωσης της «γαλάζιας» εκλογικής βάσης ερμηνεύεται από στελέχη της Συγγρού, η λακωνική παρέμβαση του τέως Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, ο οποίος –συνομιλώντας χθες στο περιστύλιο της Βουλής με το δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη- έσπευσε να δηλώσει το χρέος του να «στηρίξει την παράταξη και τον Πρόεδρο». Στρατηγικά σχεδιασμένη, η φράση του Κ. Καραμανλή συνιστά μήνυμα με πολλούς αποδέκτες καθώς επελέγη να γίνει λίγες ώρες πριν από τη μετάβαση του Α. Σαμαρά στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης. Εκεί όπου πέρυσι, κατά τις ίδιες εκδηλώσεις, είχε ανοίξει συζήτηση για την υποδοχή που επεφύλαξαν οι συγκεντρωμένοι οπαδοί της ΝΔ στον Κ. Καραμανλή έξω από το Βελλίδειο, προχωρώντας στις σχετικές συγκρίσεις με την αντίστοιχη υποδοχή της οποίας έτυχε ο Αντώνης Σαμαράς.

Το μήνυμα ενότητας του τέως Πρωθυπουργού απευθύνεται κατ’ αρχάς σε στελέχη της ΝΔ τα οποία, με δεδομένη τη διαρκή επιδείνωση της κατάστασης της οικονομίας, υπενθυμίζουν τις προεκλογικές θέσεις του Κ. Καραμανλή σημειώνοντας ότι «εάν από το 2009 είχαμε περιοριστεί στο πάγωμα μισθών και συντάξεων που έλεγε από τοτε η ΝΔ, δε θα είχαμε φτάσει εδώ που είμαστε σήμερα». Σημειώνεται βέβαια ότι το επιχείρημα αυτό, δεδομένης της ρεαλιστικής βάσης που έχει, χρησιμοποιείται κατά περιπτώσεις και από στελέχη της ΝΔ που ανήκουν στο σκληρό πυρήνα του Α. Σαμαρά.

Πολιτικοί παρατηρητές ωστόσο, εστιάζουν το επίκεντρο της σημασίας της ενωτικής δήλωσης Καραμανλή, στο ανάχωμα που επιδιώκει να προκαλέσει η ΝΔ προς τα δεξιά της, ανακόπτοντας τις διαρροές και τη δυναμική του ΛΑ.Ο.Σ. Μόλις την Τετάρτη, ο κ. Καρατζαφέρης, κατά τη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, ανέφερε ότι ο κ. Καραμανλής θα ξαναγίνει πρωτοσέλιδο. Θέση που επανέλαβε μιλώντας στο ρ/σ NET FM όπου βέβαια, όπως σκωπτικά σημείωναν «γαλάζια» στελέχη, «μόλις λίγα λεπτά πριν επαίρετο ότι ο ίδιος έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να πάρουν την άγουσα οι τρεις πολιτικές οικογένειες στην Ελλάδα», θέλοντας έτσι να καταδείξουν το ευκαιριακό όφελος που διακρίνει στο σύνολό τους τις τοποθετήσεις του κ. Καρατζαφέρη.

Οι «γέφυρες» που έχουν αποκατασταθεί εδώ και καιρό ανάμεσα σε Σαμαρά και Καραμανλή, άρχισαν να γνωστοποιούνται ευρύτερα, μετά την προ δύο εβδομάδων δήλωση του Προέδρου της ΝΔ σε συνέντευξή του στον «Κόσμο του Επενδυτή» στην οποία ξεκαθάριζε ότι είναι επιλογή του κ. Καραμανλή και το αν θα ξαναπολιτευθεί ως υποψήφιος βουλευτής αλλά και η εκλογική περιφέρεια στην οποία θα κατέλθει.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων κύκλων της ΝΔ –με αναφορές τόσο στον γ’ όροφο της Συγγρού όσο και στην Παναγή Κυριακού- Σαμαράς και Καραμανλής συνοομιλούν αρκετά. Ο Πρόεδρος της ΝΔ άλλωστε επεκοινώνησε με τον τέως Πρωθυπουργό –την τελευταία φορά που τουλάχιστον έγινε γνωστό- την περασμένη Τετάρτη για να του ευχηθεί για τα γενέθλιά του. Μια ολιγόλεπτη συνομιλία κατά την οποία, εκτός από τις ευχές, το περιεχόμενό της κινήθηκε γύρω από τα πολιτικά και οικονομικά τεκταινόμενα.
TAGS