Με τη φράση "δυστυχώς, δεν φέρνω ευχάριστες ειδήσεις από την Ελλάδα. Γιατί στη χώρα μας, τη στιγμή που μιλάμε, έχει κηρυχθεί από την ελληνική κυβέρνηση ένας αδυσώπητος πόλεμος", άρχισε το χαιρετισμό του, σήμερα στο φεστιβάλ του κομμουνιστικού κόμματος Ισπανίας, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας μας, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια σύγκρουση με βαθύτατα ταξικό χαρακτήρα, που στόχο έχει τη συντριβή των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων, υπέρ των δυνάμεων του μεγάλου, εθνικού, ευρωπαϊκού και διεθνούς κεφαλαίου, αυτής της "διεθνούς των κερδοσκόπων", που βλέπει την κρίση ως μοναδική ευκαιρία για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ακόμη ότι "η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου δεν κυβερνά σήμερα μόνη της, συγκυβερνά τόσο με την τρόικα του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε., όσο και με το εγχώριο, λεγόμενο "κόμμα των μνημονίων", ένα μέτωπο συναίνεσης που έχει συγκροτηθεί εντός του κοινοβουλίου από τους Σοσιαλιστές, την κεντροδεξιά και την ακροδεξιά".

 Συνεχίζοντας την επίθεσή του κατά της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι από την απαρχή της κρίσης μέχρι και σήμερα, βιώνουμε στη χώρα μας καταστάσεις που παραπέμπουν σε ένα ιδιότυπο, νεοφιλελεύθερο καθεστώς διαρκούς "εκτάκτου ανάγκης" και πρόσθεσε ότι "το ελληνικό Σύνταγμα, καθώς και μια σειρά νόμων και κοινοβουλευτικών διαδικασιών παραβιάζονται αδιάκοπα και ατιμώρητα, θέτοντας τη νομοθετική εξουσία υπό μόνιμο καθεστώς του κατεπείγοντος, με το διαρκές πρόσχημα των απαιτήσεων της τρόικας του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ".

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις, μέσα από την ενωτική δράση της αριστεράς και τη συνάντησή της με τις πλατειές κοινωνικές δυνάμεις που πλήττονται από την πολιτική του μνημονίου, να γυρίσουμε σελίδα και κατέληξε λέγοντας ότι ο ΣΥΝ, αλλά και η αριστερά συνολικά σε όλη την Ευρώπη, θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα του "κινήματος των πλατειών" στις 15 Οκτωβρίου.