Σε θρίλερ εξελίσσεται η εκταμίευση της έκτης δόσης, καθώς στο Eurogroup και στο Ecofin που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο, οι ευρωπαίοι εταίροι, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ εμφανίστηκαν δύσπιστοι όσον αφορά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για επιβολή του φόρου επί των ακινήτων και κατά πόσο αυτός θα εισπραχθεί.  Παράλληλα, η έλλειψη συναίνεσης είναι ανασταλτικός παράγοντας για τους εταίρους, οι οποίοι ανάμεσα σε άλλα ζήτησαν να απολυθούν όσοι προσλήφθηκαν στο δημόσιο το 2010 και το 2011.
Κατά τη διάρκεια του Ecofin που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου,  ο Ευ. Βενιζέλος δέχθηκε σφοδρή επίθεση από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, ούτε οι δανειστές ούτε οι εταίροι μας πιστεύουν ότι τα νέα μέτρα που λήφθηκαν μπορούν να αποδώσουν  με βάση τους στόχους της κυβέρνησης.

Ουσιαστικά, το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα απορρίφθηκε και, προφανώς, είναι στον αέρα και το νέο δάνειο - συνολικά η απόφαση της 21ης Ιουλίου, για να το πούμε πιο απλά, αφού διαπιστώνεται και απροθυμία συμμετοχής των ιδιωτών στο rollover των ομολόγων.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Βήμα, η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε δύο επιλογές: Να προχωρήσει σε οριζόντιες περικοπές, τις οποίες προσπαθούσε εναγωνίως να αποφύγει, καθώς αφορούν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, και να κάνει ακόμα μια προσπάθεια για συναίνεση με την αντιπολίτευση.

Η «μαύρη τρύπα» είχε ήδη οδηγήσει σε εμπλοκή με την τρόικα, η οποία έπληξε την αξιοπιστία της κυβέρνησης σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη στιγμή. Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος οι δανειστές ζήτησαν από την κυβέρνηση:

1. Ακύρωση όλων των προσλήψεων που πραγματοποιήθηκαν το 2010 και το 2011, καθώς και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

2. Νέα αύξηση των έμμεσων φόρων σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα, καθώς και αύξηση του φόρου στα είδη πολυτελείας.

3. Νέο και σκληρότερο Ασφαλιστικό. Ορισμένες πληροφορίες μιλούν ακόμη και για νέες αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

4. Περικοπές προνοιακών επιδομάτων.

5. Ακόμη περισσότερες καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών του δημόσιου τομέα.

Πηγές: Πρώτο Θέμα - Βήμα