«Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην ευρωπαϊκή προοπτική της και στην πολιτική πόλωσης που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα κλιμακώνοντας την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο». Τα παραπάνω τόνισε η ευρωβουλευτής και επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στο ΕΚ Μαριλένα Κοππά στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο θέτοντας το ζήτημα των προκλητικών δηλώσεων τούρκων αξιωματούχων

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης:

«Για χρόνια τώρα η Σοσιαλιστική Ομάδα αλλά και οι έλληνες σοσιαλιστές σταθερά στηρίξαμε την προοπτική της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Σήμερα όμως ο κ. Eρντογάν καλείται να απαντήσει αν τελικά η ίδια η Τουρκία επιθυμεί την ένταξη.

Μια Τουρκία που απειλεί με χρήση βίας την Κύπρο, κυρίαρχο κράτος μέλος της ΕΕ σε περίπτωση που ασκήσει  το κυριαρχικό της δικαίωμα για εξόρυξη φυσικού αερίου εντός της οριοθετημένης Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Μια Τουρκία που λέει ότι θα παγώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας το 2012.
Μια Τουρκία που κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια περίοδο μεγάλης ρευστότητας και υψηλών κινδύνων.

Αυτή η Τουρκία οφείλει να δώσει απαντήσεις και να αποφασίσει  τι επιδιώκει. Καλώ την Επιτροπή να καταδικάσει αυτές τις δηλώσεις και στην ετήσια έκθεση της, και να τονίσει  ότι είναι απαράδεκτο για υποψήφια χώρα να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα Κρατών Μελών και να παραβλέπει διεθνείς συνθήκες».