Στη Βουλή θα βρεθούν σήμερα νωρίς το απόγευμα τα έξι μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, προκειμένου να ενημερώσουν την Επιτροπή Οικονομικών για τις δυσλειτουργίες που φαίνεται ότι υπήρχαν στην Αρχή, καθώς και για τις καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος που έγιναν από ορισμένα μέλη. Ο ίδιος ο κ. Γεωργίου, ενημερώνοντας τη Βουλή την Τρίτη το απόγευμα, υπεραμύνθηκε πλήρως των χειρισμών του και απέρριψε όλες τις κατηγορίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος. «Καμία βάση δεν έχουν οι κατηγορίες για τεχνητή διόγκωση ελλείμματος. Τα στατιστικά έγιναν με βάση τους κανόνες ευρωπαϊκού συστήματος λογαριασμών και σε πλήρη συνεργασία με τη Eurostat. Τα δημοσιονομικά μας στοιχεία για το 2009 αναγνωρίζονται ως πλήρως αξιόπιστα. Να ψάξετε στο διαδίκτυο και στις ξένες δημοσιεύσεις να δείτε αν κάποιος τα αμφισβητεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργίου.

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ στην επιτροπή, η αύξηση του ελλείμματος από 13,6% στο 15,4% οφείλεται στους κανονισμούς που ζήτησε να εφαρμοστούν η Εurostat.

«Το έλλειμμα κατά 0.74% αυξήθηκε από την αναταξινόμηση 17 δημοσίων επιχειρήσεων. Άλλος λόγος αύξησης του ελλείμματος ήταν η αναθεώρηση στοιχείων Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και η καταγραφή του εφάπαξ για δημόσιους υπαλλήλους που είχαν βγει στη σύνταξη. Όλα έγιναν σε συνεννόηση με τη Eurostat», ανέφερε ο κ. Γεωργίου.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του χρέους, ο κ. Γεωργίου είπε ότι «το χρέος αυξήθηκε λόγω της αναταξινόμησης των ΔΕΚΟ, λόγω των συμφωνιών swaps ύψους 5.4 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος ήταν από το swap του 2001 με τη Goldman Sachs, που μεταλλάχθηκε με νέες συμφωνίες».

Την ίδια ώρα, τον τέως υπουργό Οικονομικών, νυν υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον γενικό διευθυντή της Eurostat Βάλτερ Ράντερμαχερ κλήτευσε η επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για την υπόθεση των στατιστικών στοιχείων που κατήγγειλε η Ζώη Γεωργαντά.

Με πρωτοβουλία των βουλευτών Δημήτρη Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ) και Παναγιώτη Κουρουπλή (ανεξάρτητος, διαγραφείς από το ΠΑΣΟΚ επειδή καταψήφισε το Μεσοπρόθεσμο), ενεργοποιήθηκε άρθρο του Κανονισμού της Βουλής σύμφωνα με το οποίο υπουργός ή πρώην υπουργός μπορεί να κληθεί σε υποχρεωτική ακρόαση σε επιτροπή εάν το ζητήσουν ενυπόγραφα τα 2/5 των μελών της.

Οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν, καθώς το αίτημα στήριξαν όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που μετέχουν στην επιτροπή Οικονομικών.


Σχετικά Θέματα: Βουλή καλεί Γιώργο Παπακωσταντίνου για το «φουσκωμένο» έλλειμμα του 2009
TAGS