Τη δυνατότητα παράτασης της εφαρμογής του ειδικού τέλους στα ακίνητα μέσα από το νέο φορολογικό σύστημα, δίνει η τροπολογία που ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Την ίδια ώρα, το πρώτο κρίσιμο τεστ για τη συνοχή της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ αλλά και την παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, θα είναι η στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτες του κόμματος στην ονομαστική ψηφοφορία για την υπεψηφιση ή μη της τροπολογίας για το χαράτσι στα ακίνητα, η οποία τελικα θα διεξαχθεί την Τρίτη λόγω... ασθενείας τεσσάρων  βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Συγκεκριμένα απουσιάζουν λόγω ιατρικών προβλημάτων οι Θωμάς Ρομπόπουλος, Δημήτρης Παπουτσής, Σάββας Εμινίδης και Μάγια Τσόκλη.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, με την τροπολογία απαλλάσσονται οι μακροχρόνια άνεργοι με οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία 150.000 ευρώ. Το τέλος προβλέπεται ότι θα ισχύσει και το 2012, ενώ μετά «θα ενσωματωθεί στο εθνικό φορολογικό σύστημα, όπου θα επανεξεταστούν όλες οι επιβαρύνσεις».

Ειδικότερα οι αλλαγές προβλέπουν ότι:

    - εξαιρούνται απ την καταβολή του τέλους για ακίνητο που ιδιοκατοικούν ( έχουν την κυριότητα ή επικαρπία) οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και των παραρτημάτων του ή του λογαριασμού ανεργίας προσωπικού ημερησίων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης ή του λογαριασμού ανεργίας τεχνικών τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης καθώς και οι άνεργοι που επιδοτήθηκαν από τους παραπάνω φορείς και λογαριασμούς κατά τους έξι τουλάχιστον μήνες από τους δώδεκα που προηγούνται κάθε φορά από το έτος υπολογισμού του τέλους.

    - η απαλλαγή αυτή δεν παρέχεται εφόσον το οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος από την επιβολή του τέλους, υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

    - μειωμένοι συντελεστές και απαλλαγές δεν ισχύουν αν η αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου ( με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2008), υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ ή οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο ή αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο έχει τιμή ζώνης πάνω από 3.000 ευρώ ή έχει έκταση πάνω από 120 τ.μ προσαυξανόμενη κατά 20 τ.μ για κάθε παιδί μέχρι 200 τ.μ.

    - ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ακινήτου το ειδικό τέλος είναι το μίνιμουμ των 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε πολύτεκνο με οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος από την επιβολή του τέλους μέχρι 30.000 ευρώ ή σε ανάπηρο.

Από την ώρα που ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα οι περισσότεροι βουλευτές βρίσκονται στα "κάγκελα" οχι μόνο γιατί εμφανίζονται για ακομη μια φορά ασυνεπείς απέναντι στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ αλλά και γιατί κατανοούν καλά πως οπότε και να γίνουν οι εκλογές πολλά από τα νυν μέλη της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ δεν θα καταφέρουν να ξαναδούν βουλευτική έδρα λόγω της οργής του κόσμου.
Τρεις είναι οι σκέψεις που επικρατούν αυτό το διάστημα σε πολλούς βουλευτές. Η πρώτη που τις περισσότερες φορές λειτουργεί μόνο ως θεωρητική άσκηση είναι "να καταψήφίσω για να είμαι συνεπής απέναντι στον εαυτό μου και την ιδελογια μου". Η δεύτερη "να ψηφίσω αν και διαφωνώ γιατί πάνω απ´όλα προέχει η σωτηρία της χώρας". Και η τρίτη που υπάρχει στο μυαλό κάποιων είναι να παραιτηθούν από τη βουλευτική τους ιδιότητα μη μπορώντας να αντέξουν το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής.

Ωστόσο επειδή τα πράγματα είναι οριακά και με δεδομένη την χθεσινή επισήμανση Βενιζέλου στη Βουλή ότι αν δεν εισπραχθεί το χαράτσι δεν κλείνει ο προϋπολογισμός του 2011 ούτε συντάσσεται ο προϋπολογισμός του 2012, οι περισσότεροι βουλευτές θα κάνουν και αυτή τη φορά την ανάγκη φιλοτιμία και θα ψηφίσουν ναι. Άλλωστε χθες το απόγευμα στο καφενείο της Βουλής πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναμένοντας τα νέα μέτρα έλεγαν πως "για μας κόκκινη γραμμή είναι η μείωση στις χαμηλές συντάξεις και τις συντάξεις του ΟΓΑ. Αν φέρουν τέτοιο μετρό δεν θα ψηφίσουμε και ας γίνει ότι θέλει".  Στο ερώτημα όμως που τους τέθηκε από δημοσιογράφους ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσουν στη σημερινή ψηφοφορία υπήρχαν πολλοί που χαρακτήριζαν το χαράτσι ως "σχετικά δίκαιο μετρό που πλήττει κυρίως αυτούς που έχουν ακίνητη περιουσία άρα είναι σε καλύτερη θέση από τους χαμιλόμισθους".

Με δεδομένο λοιπόν το κλίμα που επικρατεί αλλα και την παγωμάρα από τις  χθεσινές  ανακοινώσεις  δεν θα πρέπει να αναμένεται σήμερα κάποια έκπληξη εκτος απροόπτου βέβαια , καθώς όλοι ετοιμάζουν τις θέσεις τους για τη στάση που θα κρατήσουν όταν τα νέα μέτρα φτάσουν στη Βουλή για ψήφιση. Τ.Τ.