«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος», φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο , να ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στην εν εξελίξει συνεδρίαση του -με διευρυμένη σύνθεση- Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.

Στην ίδια συνεδρίαση τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενημερώνουν και οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας και Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος μίλησε με δραματικούς τόνους αναφερόμενος στα κυβερνητικά μέτρα, ενώ υπογράμμισε ότι  «δεν μας πιστεύουν στην Ευρώπη».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έφερε ως παράδειγμα την δημοσιονομική απόδοση της εργασιακής εφεδρείας, λέγοντας, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι το ύψος του δημοσιονομικού οφέλους θα είναι 200 εκατομμύρια ευρώ, πρόσθεσε όμως ότι οι Ευρωπαίοι ζητούν μετ΄επιτάσεως την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.

 Επίσης, αναφορικά με το ύψος του αφορολόγητου, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ο μέσος όρος αφορολόγητου στην Ευρώπη είναι 5.000 ευρώ και εμείς που έχουμε πρόβλημα δεν μπορούμε να τον διατηρούμε ψηλότερα.

   
Οι τοποθετήσεις των βουλευτών

«Έξι δόσεις, έξι φορές σώσαμε τον τόπο. Πόσες φορές ακόμα;» , αναρωτήθηκε η Βάσω Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «υπάρχει πλήρης αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης». Πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να φορολογούμε συνέχεια τους ίδιους και τους ίδιους και επισήμανε ότι με ύφεση στην οικονομία αποκλείεται να επιτευχθεί πλεόνασμα το 2012.

«Να τα κάνουμε όλα με έναν πόνο σαν το τσιρότο», είπε ο Γιάννης Αμοιρίδης, προσθέτοντας ότι «όλο το δημόσιο είναι τώρα στο πόδι» και προτείνοντας η εφεδρεία να αντιστοιχεί σε χρονικό διάστημα ανασυγκρότησης των υπηρεσιών και να μην μετατραπεί σε απολύσεις.

«Στη μέση της διαδρομής δεν σταματάς γιατί βουλιάζεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Γείτονας, προτείνοντας η κυβέρνηση να λειτουργήσει ως κυβέρνηση εθνικής ανάγκης.

 «Το πιο οδυνηρό είναι ότι η κοινωνία εξάντλησε τα αποθέματα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κα το πολιτικό σύστημα» είπε ο Νίκος Σαλαγιάννης.

Για κυβέρνηση που θυμίζει «φάλτσα ορχήστρα στον Τιτανικό με αποτέλεσμα πλήρωμα και επιβάτες ξαφνιασμένοι, ζαλισμένοι και πανικόβλητοι να πέφτουν στην θάλασσα» έκανε λόγο η Ελπίδα Τσουρή.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με δημοσιονομικά ισοδύναμα στην κατεύθυνση αυτή και να βρει τρόπο να μαζέψει τα χρήματα που απαιτούνται» είπε η Άννα Νταλάρα, προσθέτοντας ότι «όλοι οι υπουργοί να καθίσουν μαζί να αντιμετωπίσουν την ύφεση με ζυγισμένα και τεκμηριωμένα μέτρα σε βάθος χρόνου».

Την «επαναθεμελίωση» του φορολογικού συστήματος, ζήτησε ο κ. Ηλίας Θεοδωρίδης, προτείνοντας να ενταχθεί σε αυτό ως μόνιμο στοιχείο ο φόρος ακίνητης περιουσίας. Επίσης πρότεινε τον έλεγχο «πόθεν έσχες» στους κατόχους κινητής περιουσίας.

Από την μεριά της η Μαρία Θεοχάρη αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση έχει σχέδιο και στρατηγική για να βγάλει την χώρα από την κρίση.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα [του ΠΑΣΟΚ] επί δύο χρόνια ψήφιζε, τώρα οφείλονται εξηγήσεις σε αυτήν ότι τα μέτρα θα έχουν αποτέλεσμα, θα πρέπει να μας γίνει γνωστό το σχέδιο ώστε να πειστούμε [για] να ψηφίσουμε, είπε ο Μιχάλης Τζελέπης. Ο βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ πρότεινε επίσης την εξαίρεση των συνταξιούχων και των ανέργων από το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, ενώ ζήτησε και την απόδοση ευθυνών στους υπουργούς που απέτυχαν στην επίτευξη των στόχων τους.

Σε αστοχίες και την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης απέδωσε την αμφισβήτηση της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς και εσωτερικά η Μιλένα Αποστολάκη, προσθέτοντας ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται επιβεβλημένη η λήψη νέων μέτρων συνεχώς. «Ποιος φταίει που επί δύο χρόνια δεν έγιναν αποκρατικοποιήσεις και τώρα πως θα ολοκληρωθούν αυτές με χαμηλές χρηματιστηριακές τιμές που επιτρέπουν στην ανεύθυνη αντιπολίτευση να μιλά για ξεπούλημα;», αναρωτήθηκε.

 Την διασφάλιση της 6ης δόσης και των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, ζήτησε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, προτείνοντας τη διεξαγωγή εκλογών «σε χρόνο που δεν θα διακυβεύεται η πορεία της χώρας».

Ο κόσμος δεν αντιδρά γιατί πληρώνει, αλλά γιατί τα βάρη είναι άδικα είπε ο Δημήτρης Κουσελάς, προσθέτοντας ότι «πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε αξίες και δεν είμαστε διατεθειμένοι για τα πάντα» και αναφέροντας επιπλέον, ότι ο ίδιος προσωπικά δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει για απολύσεις.

Πηγή:  ΑΠΕ