Διακοπή των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ και εξίσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το παράνομο κατοχικό καθεστώς, για την εκτόνωση της κρίσης στο θέμα των ενεργειακών αποθεμάτων στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου, ζήτησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, από το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής τους στην έδρα του διεθνούς οργανισμού. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Έρογλου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι κατέθεσε στο γενικό γραμματέα πρόταση, όπως την αποκάλεσε, να διακοπούν ταυτοχρόνως όλες οι σχετικές με τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου εργασίες, μέχρι την επίτευξη λύσης του Κυπριακού ή σε περίπτωση επιμονής της Ελληνοκυπριακής πλευράς να συνεχίσει τις θαλάσσιες έρευνες, να θεσπιστεί ad-hoc επιτροπή με αρμοδιότητες:

-Την εξασφάλιση της συναίνεσης όλων των πλευρών σχετικά με τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με τρίτες χώρες και τις σχετικές άδειες.

-Τη διαπραγμάτευση του ζητήματος του διαμοιρασμού του υποθαλάσσιου φυσικού πλούτου που θα βρεθεί γύρω από το νησί.

-Την αξιοποίηση των εσόδων από αυτές τις δραστηριότητες για τη χρηματοδότηση μιας συνολικής διευθέτησης, με ταυτόχρονη απαγόρευση χρήσης τους για εξοπλισμούς ή άλλους στρατιωτικούς σκοπούς.

-την εξασφάλιση ότι η αποδοχή αυτού του σχεδίου δεν θα επηρεάσει τη νομική ή πολιτική θέση κάθε πλευράς.

Σε ερώτηση πώς αντέδρασε ο γ.γ. του ΟΗΕ σ' αυτή την εισήγησή του, ο κ. Έρογλου ισχυρίστηκε ότι «η αντίδραση ήταν θετική».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απέρριψε ως «πολιτική τακτική με στόχο να αμβλύνει τις αντιδράσεις της Τουρκοκυπριακής πλευράς», τις δηλώσεις του προέδρου Δ. Χριστόφια περί αξιοποίησης των εσόδων από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.

«Θα ήταν κάποιος ανόητος για να πιστέψει στην πρόταση του κ. Χριστόφια» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «αν ήταν ειλικρινής, τότε η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα δεχόταν να μεταθέσει τις έρευνες για μετά τον Οκτώβρη, έχοντας πρώτα καταλήξει σε μια συμφωνία επί του θέματος κατά την προγραμματισμένη τριμερή συνάντηση με το γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών».

Τέλος, ερωτηθείς για τον αντίκτυπο των εξελίξεων από τις έρευνες και την κρίση που δημιουργήθηκε στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και τότε θα αξιολογηθεί ο αντίκτυπος».

Ο κ. Έρογλου είπε επίσης ότι ενημέρωσε το γ.γ. του ΟΗΕ και για την πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας από την τελευταία συνάντηση της Γενεύης μέχρι σήμερα.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών για τη συνάντηση του γ.γ. με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη δεν γίνεται καμία αναφορά στη δήθεν πρόταση του κ. Έρογλου και απλά επισημαίνεται ότι «συζήτησαν επίσης την ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις στην περιοχή».

Στην αρχή της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι «αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση συνολικής λύσης στο μακροχρόνιο πρόβλημα της Κύπρου. Ο γ.γ. ενθάρρυνε τον κ. Έρογλου να συνεχίσει τις προσπάθειες για αύξηση των συγκλίσεων σε όλα τα κεφάλαια που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση. Ο γ.γ. επανέλαβε την προσδοκία του όπως όλες οι πλευρές προχωρήσουν προς τα εμπρός τη διαδικασία, στην εντατική αυτή φάση των συνομιλιών μέχρι την προσεχή συνάντηση που θα έχει με τους δυο ηγέτες, στα τέλη Οκτωβρίου».