«Κακής ποιότητας παραπολιτική νουβέλα» χαρακτήρισε τα σενάρια για το ελληνικό χρέος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, από την Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται. Λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε τη βασική θέση της κυβέρνησης για την ανάγκη πλήρους και άμεσης εφαρμογής των αποφάσεων της συνόδου της 21ης Ιουλίου για την ενίσχυση του EFSF.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Παρά την κατηγορηματική μου δήλωση της Παρασκευής, σε σχέση με διάφορα σενάρια για τη διαχείριση του ελληνικού δημοσίου χρέους, παρά το ότι βασική θέση της ελληνικής Κυβέρνησης είναι η ανάγκη πλήρους και άμεσης εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου και παρά το γεγονός ότι αυτή τη θέση παρουσιάζω σε όλες μου τις συναντήσεις και ομιλίες στην Ουάσιγκτον, στα κυριακάτικα ελληνικά φύλλα επαναλαμβάνονται τα σενάρια και μάλιστα ως προερχόμενα από την ελληνική Κυβέρνηση και όχι ως φήμες που προέρχονται από άλλες πηγές και αναπαράγονται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. 

Μάλιστα, υπάρχουν δημοσιεύματα που μετατρέπουν αυτές τις φήμες σε κακής ποιότητας παραπολιτική νουβέλα. Προφανώς οι συντάκτες τους δεν αντιλαμβάνονται πόσο σοβαρά και επικίνδυνα είναι τα πράγματα για τη χώρα. 

Επαναλαμβάνω, συνεπώς, τις προηγούμενες δηλώσεις μου της Παρασκευής 23.09 και του Σαββάτου 24.09.2011 που αποτυπώνουν, με απόλυτη καθαρότητα και σαφήνεια, τις ελληνικές θέσεις».

«Το έλλειμμα θα μειωθεί όποιο κι αν είναι το πολιτικό κόστος»

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε  απευθυνόμενος στην ετήσια συνέλευση του Διεθνούς Χρηματο-πιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να μειώνει το δημοσιονομικό έλλειμμά της, «όποιο κι αν είναι το πολιτικό κόστος». Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι το εξιλαστήριο θύμα της ευρωζώνης, ή της διεθνούς οικονομίας. Είναι η Ελλάδα μια ιστορική χώρα, μια περήφανη χώρα, με πολίτες που υποβάλλονται σε πολλές θυσίες, για να σώσουν την πατρίδα τους, αλλά και να την δούν να αποκαθίσταται».

 Επισήμανε συγχρόνως : «Δεν νομίζω ότι σε διεθνές επίπεδο μπορεί κανένας να βρεί πολλά παραδείγματα τόσο ταχέων προσπαθειών, για δημοσιονομική επανεξισορρόπηση. Ομως, όπως το γνωρίζετε, αυτό συνοδεύεται με ένα πολιτικό και κοινωνικό κόστος πολύ υψηλό». Επισήμανε επίσης: «Το σπουδαίο, για εμάς, είναι να σπάσει ο φαύλος κύκλος" (...)"Ομιλώ τώρα με την ιδιότητα του τέως υπουργού Αμυνας : είναι απολύτως αναγκαίο να κερδηθεί ο πόλεμος αυτός».

Εν αναμονή της κρίσιμης συνάντησης με την Λαγκάρντ

Στο πρώτο μέρος της συζήτησής Βενιζέλου-Λαγκάρντ θα λάβει μέρος και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ενώ οι πρώτες πληροφορίες που έφτασαν από την Ουάσινγκτον, κάνουν λόγο για ένα όχι και τόσο θετικό κλίμα, αφού συνεχίζονται τα παράπονα των Ευρωπαίων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι αριθμοί δεν βγαίνουν...Πόλ Τόμσεν και Λαγκάρντ είναι πολύ ελαστικοί με τους Έλληνες».

Η Γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ αναμένεται να διαμηνύσει επίσης στον έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι η περίοδος χάριτος για την Ελλάδα τελείωσε, όπως τελείωσε και η υποµονή των Ευρωπαίων, οι οποίοι πλέον µιλάνε για haircut 50% (εκτιµάται ότι πλέον είναι αποφασισµένο) στο συνολικό χρέος της χώρας, ενώ λόγω των καθυστερήσεων, η χώρα μας θα πρέπει να προχωρήσει σε ταχεία εφαρμογή των μέτρων. Παράλληλα, θα μεταφέρει τη δυσφορία των εκπροσώπων της Βραζιλίας και της Ινδίας, αφού οι κυβερνήσεις των δύο αυτών χωρών αντιδρούν στη βοήθεια που δίνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα και εκτιµάται ότι είναι ένας αστάθµητος παράγοντας σχετικά µε το πώς θα εξελιχθούν τα πράγµατα από εδώ και στο εξής.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος θα εξηγήσει στη Γαλλίδα πολιτικό ότι η κυβέρνηση τις προηγούµενες δύο εβδοµάδες έλαβε σκληρά µέτρα, µεταξύ των οποίων ο φόρος στα ακίνητα και η µείωση των συντάξεων (µαζί µε τη µείωση του αφορολόγητου ορίου), από τα οποία εκτιµάται ότι µπορεί να εξοικονοµήσει στην καλύτερη των περιπτώσεων, εντός του 2011, το ποσό των 3 δισ. ευρώ.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, η τρόικα έχει προτείνει ένα «Plan B» (εκτιµάται ότι θα ανακοινωθεί την ερχόµενη Πέµπτη ή Παρασκευή), το οποίο περιλαµβάνει δύο νέα µέτρα, τα οποία όµως θα εφαρµοστούν µε µεγάλη δυσκολία. Πρόκειται για την αύξηση της φορολογίας στους τόκους των καταθέσεων και για την επιβολή δεύτερης έκτακτης εισφοράς σε µια µερίδα ελεύθερων επαγγελµατιών όπως οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι µηχανικοί, οι οποίοι όµως έχουν κάνει έναρξη επαγγέλµατος νωρίτερα από το 2006, δηλαδή όσοι εργάζονται πάνω από 5 έτη.

Δεν αποκλείεται να επιλεγούν και τα δύο µέτρα ή µόνο το ένα από τα δύο. Εναλλακτικά µπορούν να κρατηθούν ως εφεδρείες για τον ερχόµενο Δεκέµβριο, όταν δηλαδή θα επίκειται η έγκριση της επόµενης δόσης. Η απόφαση µένει να ληφθεί από την ίδια την κυβέρνηση.

Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με το γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), Τσαρλς Νταλάρα. Επίσης, θα έχει συναντήσεις, όπως και χθες, με ομολόγους του διαφόρων χωρών, στελέχη τραπεζών και μεγάλων οικονομικών οργανισμών.Πηγή: protothema.gr/AΠΕ/NewpostΣχετικό θέμα: Βενιζέλος: «Η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει και θα είναι πάντα στο ευρώ»
TAGS