Αποδοκιμάζουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης οι πολίτες, όπως φάνηκε από την δημοσκόπηση της GPO, η οποία παρουσιάστηκε στην εκπομπή του Mega «Ανατροπή». Καθίζηση παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου, αφού συγκεντρώνει μόλις το 15,5% των προτιμήσεων. Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου προηγείται η Νέα Δημοκρατία με 22,3%, και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 15,5%, το ΚΚΕ με 9,8%, το ΛΑΟΣ 7,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,8%, η Δημοκρατική Αριστερά με 2,7% οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,4% και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2%. Το 19,7% επέλεξε λευκό ή άλλο κόμμα, ενώ το 11,3% δήλωσε αναποφάσιστο.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός σύμφωνα με τους ερωτηθέντες είναι ο Αντώνης Σαμαράς με 22,5%, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου, συγκεντρώνει το 16,1%

Το 81,1% των ερωτηθέντων εκτιμά αρνητικά το έργο της κυβέρνησης, ενώ μόλις το 18% απάντησε θετικά.

Αρνητικά κρίνει το έργο του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου το 59% των πολιτών, ενώ θετικά το κρίνει το 20,7%. Δεν εξέφρασε άποψη το 19,2%.

Ερωτώμενοι οι πολίτες για το ποια κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την κρίση, το 8,9% απάντησε μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου, το 14,7% μια κυβέρνηση ΝΔ με πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά, το 36,5% τάχθηκε υπέρ μιας συγκυβέρνησης, ενώ το 38,1% απάντησε «κανένας».

Την ίδια στιγμή, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αντιμετωπίζει θετικά το 45,6%, ενώ αρνητικά το 52,6%.

Στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση λέει αλήθεια για την κατάσταση της οικονομίας, το 71,8% απαντάει «όχι», ενώ το 25,7% απαντά θετικά.

Αναφορικά με την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης, το 71% των πολιτών εκτιμά ότι αυτή βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση, ενώ το 24,4% θεωρεί σωστή τη διαχείριση της κατάστασης.

Όσον αφορά το τι φταίει  για την κατάσταση στην οικονομία,  το 50,2% των πολιτών απάντησε ότι φταίει ο τρόπος που εφαρμόζει η κυβέρνηση το Μνημόνιο, το 25,9% απάντησε ότι φταίει η συνταγή του Μνημονίου.

Παράλληλα, 7 στους 10 πολίτες εκτιμούν ότι υπάρχει ρεαλιστικός τρόπος για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Την ίδια στιγμή, το 54% των πολιτών θεωρεί πιθανή τη χρεοκοπία μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ το 44% θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο.

Ερωτώμενοι οι πολίτες εάν φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, το 29% απαντά θετικά, το 28,2% αρνητικά, ενώ το 44,4% απάντησε ότι δεν εργάζεται (Στην κατηγορία περιλαμβάνονται άνεργοι, φοιτητές, συνταξιούχοι).

Το 94,6% των ερωτηθέντων φοβάται ότι θα μειωθεί το εισόδημά του, ενώ το 5,1% θεωρεί ότι θα αυξηθεί.

Παράλληλα, το 77,8% των πολιτών θέλει την παραμονή της χώρας στο ευρώ, ενώ το 15,8% θέλει την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Αναφορικά με την αποδοχή που έχουν τα μέτρα, οι πολίτες , στην συντριπτική τους πλειοψηφία (92,2%) χαρακτηρίζουν τα  κοινωνικά άδικα, ενώ μόλις το 6,3% θεωρεί πως είναι δίκαια.

Από την άλλη μεριά, περίπου 6 στους 10 υποστηρίζει ότι «αναγκαστικά» και όχι αναγκαία, ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως παρ΄ ολη την αποδοκιμασία, πάνω από 7 στους 10 λένε ότι θα πληρώσουν το χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε τηλεφωνικά, σε πανελλαδικό δείγμα 1.000 ατόμων, την περίοδο από την Πέμπτη 22 έως και το απόγευμα της 26ης Σεπτεμβρίου.