«Εάν αισθανθούν ότι οι Ελληνες τιμωρούνται τότε η κρίση θα μετατραπεί σε μία χαμένη ευκαιρία», τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρεόυ μιλώντας σήμερα το πρωί σε συνέδριο Γερμανών Βιομηχάνων στο Βερολίνο, προσθέτοντας «δεν θέλουμε να χειροκροτήσετε τους Έλληνες, αλλά να τους σεβαστείτε», πραγματοποιώντας κάλεσμα για επενδύσεις στην Ελλάδα. Στην ομιλία του που μετέδωσαν ζωντανά κανάλια όπως το BBC, το CNN και το Αl Jazeera ο κ. Παπανδρέου διατύπωσε την αισιοδοξία του ότι η χώρα μας θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2012 και πως η κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία.

«Οι Έλληνες δεν έχουν να δώσουν πλέον πάρα πολλά. Αλλά θέλουν να δώσουν "πνεύμα" για αλλαγή», δήλωσε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι «ο δημόσιος τομέας δημιουργεί πολλά προβλήματα όσον αφορά τις επενδυσεις».

Πρόσθεσε, δε, ότι «οι αλλαγές όμως στην Ελλάδα "πονάνε" - Έχουμε στόχο τη αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, της υγείας, των επενδύσεων». Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην «δυσάρεστη κατάσταση» στην οποία βρισκόμαστε και τόνισε πως «προσπαθούμε να εξισορροπήσουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος».

«Εσείς οι Γερμανοί ξέρετε πολύ καλύτερα ότι μία χώρα δεν μπορεί να αλλάξει σε μία νύχτα. Έχετε το παράδειγμα της επανένωσης της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας. Ξέρετε εσείς οι Γερμανοί ότι χρειάζεται χρόνο. Αλλά στο τέλος τα οφέλη είναι σημαντικά».

«Έχουμε αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν. Προσπαθούμε να χτίσουμε μία Ελλάδα που να μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα μας. Κάναμε αυτοκριτική. Ποια ήταν τα λάθη μας και ποια ήταν η πορεία μας στην αντιμετώπιση της κρίσης. Η Ελλάδα προσπαθεί όχι μόνο να μειώσει το χρέος αλλά να αποκτήσει αυτοπεποίθηση», πρόσθεσε.

«Δεν είμαστε μία φτωχή χώρα, είμαστε μία χώρα που είχε πολύ κακό management», επεσήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου και διευκρίνσε ότι «θέλουμε μία χώρα ανταγωνιστική και πλήρως λειτουργική». «Το κακό management του παρελθόντος είναι ένα στοιχείο του παρελθόντος. Επενδύουμε και βγαίνουμε στις αγορές για να επιτύχουμε την ανεξαρτησία μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ανοικτή πρόσκληση στη βιομηχανική και επιχειρηματική κοινότητα της Γερμανίας να προχωρήσει σε επενδύσεις στην Ελλάδα, απηύθυνε, παράλληλα, ο πρωθυπουργός. «Οι επενδύσεις στην Ελλάδα, είναι επενδύσεις στο μέλλον», τόνισε, παρουσιάζοντας τα σημαντικά βήματα που έχουν προωθηθεί στη διάρκεια της τελευταίας διετίας για την επικράτηση όρων διαφάνειας και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην αύξηση των εξαγωγών, στην βελτίωση των αποτελεσμάτων της τουριστικής βιομηχανίας, αλλά και στις δυνατότητες επενδύσεων που παρέχονται μέσω του προωθούμενου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ιδίως στους τομείς των υποδομών (αεροδρόμια, λιμάνια) αλλά και της ενέργειας, με σαφή αναφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και στη δυνατότητα εξαγωγής ρεύματος στη Γερμανία.

Ο πρωθυπουργός μίλησε εκτενώς για το «πρόγραμμα "Ηλιος"» χαρακτηρίζοντας το ως «ένα πρόγραμμα αμοιβαίου κέρδους και για τις δύο χώρες». «Έχουμε βάλει στόχους στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η Γερμανία μας δείχνει το δρόμο».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στον τουρισμό, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα ανακάμψει σημαντικά». «Έχουμε βάλει νέους στόχους και τα αποτελέσματα φαίνονται», τόνισε.

Παραδέχθηκε, δε, ότι «η Ελλάδα πήρε πολλά κονδύλια για την αγροτική πολιτική. Ωστόσο ο τρόπος επιδότησης ήταν λάθος πληττοντας την ανταγωνιστικότητα. Τώρα επενδύουμε στην ποιοτική γεωργία, στην πράσινη γεωργία, με αποτέλεσμα να έχουμε βελτιώσει τις εξαγωγές μας».

Ο πρωθυπουργός μίλησε, τέλος, για την ανάγκη να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ.