Εκκληση προς όλες τις πλευρές να αποφύγουν τις εντάσεις απηύθυνε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, μετά τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, τονίζοντας ότι η αντιπαράθεση για το θέμα των υδρογονανθράκων δεν πρέπει να εκτροχιάσει τις απευθείας συνομιλίες.

Όπως ανέφερε ο κ. Ντάουνερ, αν οι δύο πλευρές ζητήσουν από τα ΗΕ να διαδραματίσουν κάποιο μεσολαβητικό ρόλο στο θέμα αυτό, τότε ο ΟΗΕ θα μπορούσς να το πράξει. Διευκρίνισε πάντως ότι από μόνος του ο διεθνής οργανισμός δεν θα προσπαθήσει να επιβάλει οτιδήποτε και ότι ο ρόλος του είναι αρκετά σαφής.

Ο κ. Ντάουνερ ξεκαθάρισε παράλληλα ότι στη συνάντηση δεν τέθηκε το θέμα των υδρογονανθράκων, το οποίο όμως τέθηκε από τους δύο ηγέτες στις συναντήσεις τους με τον ΓΓ στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα.

«Οι δύο ηγέτες βρίσκονταν στη Νέα Υόρκη, συναντήθηκαν με τον ΓΓ και σίγουρα συζήτησαν το θέμα και ο ΓΓ έχει καταστήσει σαφές ότι είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθούν οι εντάσεις, να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να βοηθήσουμε αυτές οι συνομιλίες να στεφθούν με επιτυχία, δεν επιθυμούμε αυτές οι συνομιλίες να εκτροχιαστούν, αυτό δεν έγινε μέχρι στιγμής και ευελπιστούμε αυτό να μη συμβεί στο μέλλον», τόνισε.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας, το θέμα του υποθαλάσσιου φυσικού πλούτου θα αποτελεί ευθύνη της ομόσπονδης κυβέρνησης. Σημείωσε επίσης ότι τα έσοδα θα καταλήγουν στην ομόσπονδη κυβέρνηση, όπως έχει ήδη αποφασιστεί από τους δύο ηγέτες.

«Είναι σημαντικό να λεχθεί πως και οι δύο κοινότητες έχουν ένα κίνητρο, όχι το μοναδικό, να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία στο Κυπριακό, και μία συμφωνία θα βοηθήσει στην επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τις προτάσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη στο θέμα των υδρογονανθράκων, όπως μεταφέρθηκαν στον Γ.Γ. του ΟΗΕ στη συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι αυτές οι προτάσεις διαβιβάστηκαν στα ΗΕ σήμερα γραπτώς και ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας είναι γνώστης των προτάσεων αυτών, οι οποίες -όπως είπε- έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάουνερ στη συνάντηση -η οποία διεξήχθη σε φιλικό κλίμα- οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι κ.κ. Χριστόφιας και Έρογλου θα συναντηθούν εκ νέου την Παρασκευή ενώ οι σύμβουλοί τους θα συναντηθούν την Πέμπτη.

Επισήμανε τέλος ότι την ερχόμενη εβδομάδα οι συνομιλίες θα εισέλθουν σε μία νέα φάση καθώς μέχρι το τέλος της εβδομάδας αυτής οι ηγέτες θα έχουν καλύψει όλα τα κεφάλαια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ