Δεύτερο «Πίρι Ρέις» ετοιμάζει η Τουρκία, καθιστώντας γνωστές για άλλη μια φορά τις προθέσεις της στην Aνατολική Mεσόγειο.

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε από  τον Τούρκο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος ανέφερε ότι το πλοίο θα ναυπηγηθεί σε 1-1,5 χρόνο και ο σχετικός διαγωνισμός έχει ήδη κηρυχθεί.

Όπως είπε, η σχετική οδηγία έχει ήδη δοθεί στη γενική γραμματεία πολεμικής βιομηχανίας.

Το νέο πλοίο θα έχει μήκος 85-90 μέτρων και πλάτος 18-20 μέτρων και θα έχει τη δυνατότητα διεξαγωγής  υποθαλάσσιων ερευνών σε βάθος 3 χιλιάδων μέτρων. Το συνολικό κόστος ναυπήγησης του θα ανέλθει περίπου στα 100 εκατομμύρια ευρώ.
 
Ο Τανέρ Γιλντίζ υποστήριξε εκ νέου ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες όσο οι Ε/κ δεν σταματούν τις δικές τους. Για τα πολεμικά πλοία είπε ότι σε κάποιες περιπτώσεις συνοδεύουν το «Πίρι Ρέις», εκεί που απαιτείται, ενώ τόνισε για άλλη μια φορά ότι δεν πρόκειται για γεωτρήσεις, αλλά για σεισμικές έρευνες.

Συμπίπτουν οι έρευνε
ς

Σε μια άλλη εξέλιξη, η τουρκική εφημερίδα “Μιλιέτ” αναφέρει ότι  η θαλάσσια περιοχή την οποία η τουρκική πλευρά ονόμασε περιοχή “G”, τέμνει εν μέρει το οικόπεδο 12 και συνεπώς οι έρευνες του ερευνητικού σκάφους Πιρί Ρεΐς θα συμπέσουν με αυτές στο οικόπεδο αυτό. Η εφημερίδα παρουσιάζει και έναν χάρτη, ο οποίος εκτός από την τομή μεταξύ οικοπέδου 12 και περιοχής “G”, εμφανίζει την περιοχή αυτή να ταυτίζεται με τα οικόπεδα 8 και 9 στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πάντως, την διεξαγωγή ερευνών στο οικόπεδο «Αφροδίτη» στήριξε ενώπιον των Τούρκων ο ΓΓ του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο Ο Μπαν Κι Μουν  εξέφρασε την άποψη αυτή και στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την συνάντηση τους στη Νέα Υόρκη.
 
Την ίδια στιγμή, έκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε ο ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ, Ευρώπης, James Stavridis.  Κατά την έκτακτη  επίσκεψη του Ανώτατου Διοικητή Δυνάμεων Ευρώπης του ΝΑΤΟ  και στις επαφές που είχε στην Αγκυρα, ο James Stavridis προέβη σε έκκληση προς όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο λόγω των γεωτρήσεων. Η ένταση που υπάρχει μεταξύ  Τουρκίας – Ε/κ και Ισραήλ αποτέλεσε το κυρίως θέμα των επαφών του Stavridis ο οποίος υπογράμμισε ότι όλοι θα πρέπει να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

 

Πηγή: sigmalive.com