Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ , ΝΔ, ΛΑΟΣ) το νομοσχέδιο για υποθέσεις διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων και υποθέσεων δημοσίου συμφέροντος. Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου,  απηύθυνε  πρόσκληση στις πολιτικές δυνάμεις για εθνική συνεννόηση και έκκληση για την τήρηση της ευνομίας,  κρούοντας, ταυτόχρονα, τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν συνεχιστούν πρακτικές ανομίας θα αποδομηθεί θεσμικά η χώρα. Οι αναφορές του προκάλεσαν έναν γενικευμένο κύκλο συζήτησης σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, με τον Νίκο Δένδια (ΝΔ) να θέτει θέμα «απονομιμοποίησης» της κυβέρνησης, το Σπύρο Χαλβατζή να τονίζει ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική, το Μάκη Βορίδη (ΛΑΟΣ) να επισημαίνει ότι δεν φταίει η νομοθεσία, αλλά ο τρόπος που εφαρμόζεται και το Θοδωρή Δρίτσα (ΣΥΡΙΖΑ) να σημειώνει ότι οι ευθύνες των προσώπων δεν είναι ασύνδετες από τον τρόπο που ασκείται η πολιτική εξουσία.

Κατά τη συζήτηση ψήφισης του νομοσχεδίου - για τις υποθέσεις διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων και υποθέσεων δημοσίου συμφέροντος - ο υπουργός απέδωσε ευθύνες στο πολιτικό σύστημα, που «ολιγώρησε στον καταλογισμό ευθυνών ή στην επίσπευση των διαδικασιών» και την Δικαιοσύνη για τις περιπτώσεις εκείνες, «που δεν ξεπέρασε ποικίλες αγκυλώσεις και υπόγειες δεσμεύσεις και αδράνησε κάτω από σφιχτό εναγκαλισμό πλοκαμιών και της πολιτικής εξουσίας».

Όμως, ξεκαθάρισε ότι επικρατεί μια άδικη ισοπεδωτική αντίληψη για την συνολική λειτουργία του πολιτικού συστήματος, με ολέθριες συνέπειες για την ίδια τη χώρα και τον λαό. Περιέγραψε δε μια κατάσταση ανομίας και ανυπακοής, που διαμορφώνεται στον τόπο και στην οποία συνεπικουρούν τα ΜΜΕ αλλά και ταγοί, όπως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι.

«Να συναινέσουμε, αλλά με καθαρούς λογαριασμούς δεν μπορούμε, πίσω από μια ύπουλη σιωπή, του τύπου όλοι μαζί τα κάναμε και μια εξ αποκαλύψεως αντίληψη απέναντι στην κοινωνία που δήθεν κατέχει την απόλυτη αλήθεια λαϊκίζουσα στην πλατεία Συντάγματος, να δεχόμαστε αυτή την αντίληψη», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής είπε ότι ανομία είναι στο όνομα του Μνημονίου να καταστρέφονται οι ζωές των πολιτών, να ακρωτηριάζονται μεροκάματα, μισθοί, δώρα, επιδόματα, να μπαίνουν χαράτσια, να κόβεται το ρεύμα στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης. «Ποια είναι η νομιμότητα και από πού την αντλείτε;», διερωτήθηκε και διεμήνυσε ότι το ΚΚΕ την αντιπαλεύεται αυτή την πολιτική και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για την ανατροπή της πολιτικής και την διαμόρφωση όρων για μια άλλη πολιτική.

Ως απόρροια των ευθυνών του πολιτικού συστήματος και των επιλογών του, εκτίμησε την συλλογική του απόρριψη από τον λαό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδης, ο οποίος ζήτησε να μην επιχειρείται μετάβαση στους θεσμούς, αλλά να γίνεται κριτική στο τι αποφασίζει το Κοινοβούλιο. «Δεν φταίει η νομοθεσία, αλλά το τι αποφασίζουμε εδώ μέσα» είπε και ενώ δήλωσε ότι το κόμμα του ψηφίζει το νομοθέτημα, σημείωσε ότι «παραβιάζει ανοιχτές θύρες».

 «Παρών», δήλωσε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Θ. Δρίτσας, αιτιολογώντας πως είναι καλές οι προθέσεις του νομοθετήματος «να ανταποκριθεί στην επίκαιρη πίεση της κοινωνίας ώστε τα ζητήματα για ποινική ευθύνη των πολιτικών προσώπων να μην καταλήγουν στο κουκούλωμα», όμως - όπως είπε - αυτά δεν είναι ανεξάρτητα από τον τρόπο που ασκείται η πολιτική εξουσία για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ