Αρχίζουν να ηχούν και πάλι οι σάλπιγγες του πολέμου από το αρχηγείο της ΝΔ στην Συγγρού, με την αξιωματική αντιπολίτευση να περνά ξανά στην επιθέση απέναντι στην κυβέρνηση, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ήπιας –με δεδομένες τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις- αντιμετώπισης των κυβερνητικών επιλογών. Η έναρξη έγινε χθες με την προσπάθεια των επιτελών του κ. Σαμαράκ. Μιχελάκης και κ. Λαζαρίδης- να αποσαφηνίσουν την πρόταση της ΝΔ για την εργασιακή εφεδρεία, ξεκαθαρίζοντας ένα θολό τοπίο το οποίο έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο λόγω της σπέκουλας που γίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο και εξαιτίας των παλινωδιών ανάμεσα στους «γαλάζιους» που έχουν προκαλέσει σύγχυση ως προς το θέμα.

Από την Συγγρού επιμένουν ότι το δικό τους μοντέλο οδηγεί σε μεγαλύτερο όφελος για το κράτος με ομαλότερη μείωση δαπανών και προσωπικού στο δημόσιο τομέα. Ωστόσο, η επιτυχία της πρότασης βασίζεται σε δύο κεντρικά σημεία και μία προϋπόθεση.

Πρώτο σημείο η σταδιακή οικονομική ανάπτυξη –η οποία, κατά την ΝΔ, σίγουρα δεν επιτυγχάνεται βγάζοντας ανέργους στην αγορά. Δεύτερο σημείο, η επανακατάρτιση των εφέδρων ώστε να μπορέσουν να απορροφηθούν εκ νέου στο Δημόσιο εάν προηγουμένως δεν απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα –και μάλιστα προσφέροντας «μαύρη» εργασία και καθιστώντας την έφεδρη εργασία στο δημόσιο ως αργομισθία.

Προϋπόθεση βέβαια, είναι η διαραγμάτευση του σχεδίου αυτού με την Τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost.gr, το πλήρες σχέδιο με οικονομοτεχνικά μοντέλα –τμήμα του οποίου παρουσιάστηκε χθες από τον κ. Λαζαρίδη- δεν έχει γνωστοποιηθεί στους Τροικανούς. Κάτι που θα γίνει εντός των προσεχών ημερών, καθώς προγραμματίζονται συναντήσεις των επιτελών του κ. Σαμαρά με τους εκπροσώπους της τριμερούς επιτροπής, στην ατζέντα των οποίων εκτιμάται ότι θα περιληφθεί σειρά θεμάτων πέραν της εφεδρείας, όπως π.χ. η πρόταση της ΝΔ για τα φορολογικά και τη μείωση των συντελεστών.

Βέβαια, είναι προφανές ότι στην ΝΔ επιχειρούν να διαχωρίσουν την πολιτική από την κομματική διάσταση ως προς την εφεδρεία. Γι’ αυτό και, ενώ παρουσιάζουν ένα σχέδιο που δείχνει πλήρες, μελετημένο και κοστολογημένο, την ίδια στιγμή «αγκαλιάζουν» κινήσεις όπως αυτή της ΔΑΚΕ που προετοιμάζει εκδηλώσεις αλλά και ομαδική νομική υποστήριξη προς τους υποψήφιους εφέδρους. Δείχνουν με αυτό τον τρόπο ότι ακριβατούν επικίνδυνα πάνω σε τεντωμένο σκοινί, μεταξύ μιας σοβαρής, αξιόπιστης πρότασης πυ ωφελεί δημοσιονομικά τη χώρα και μιας λαϊκιστικής προσέγγισης που στέλνει καθησυχαστικό μήνυμα στους απολυμένους του δημοσίου για πιθανή επανατοποθέτησή τους σε καθεστώς εφεδρείας.

Όσον αφορά στο εσωτερικό μέτωπο πάντως, η Συγγρού φαίνεται να επανέρχεται στη στρατηγική της σκληρής κριτικής στην κυβέρνηση. Παράλληλα, αναμένονται στο επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της συνοχής της Κ.Ο. της ΝΔ, με ενημέρωση βουλευτών και στελεχών για τις κομματικές θέσεις, σε μια προσπάθεια ολομέτωπης κριτικής στις κυβερνητικές πολιτικές, συνολικά αλλά και συλλογικά.