«Η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην ευρωζώνη και εμείς πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, ώστε πραγματικά να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας» ανέφερε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαριλένα Κοππά στην εκπομπή «Πρωινή ενημέρωση» της ΝΕΤ, στην οποία αναφέρθηκε και στις τάσεις που υπάρχουν στους διαδρόμους των Βρυξελλών για τα ελληνοτουρκικά. Για τις εξελίξεις στο μέτωπο της ελληνικής οικονομίας η κ. Κοππά σημείωσε ότι «χθες υπήρξε μία συζήτηση στην Ολομέλεια για την κατάσταση στην Ένωση, με ομιλία του Προέδρου Μπαρόζο, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παρουσία όλων των Επιτρόπων. Ο κ. Μπαρόζο μιλώντας για την Ελλάδα είπε ότι θέλει να μιλήσει πολύ καθαρά. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέρος της ευρωζώνης. Και πρέπει η Ένωση να δείξει απόλυτη αλληλεγγύη».
                  
«Τόνισε όμως ότι παράλληλα εμείς πρέπει πλήρως να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα το οποίο έχει συμφωνηθεί. Αυτό ήταν ένα μήνυμα προς όλες τις μεριές, προς όλους αυτούς οι οποίοι δημιουργούν μια κακοφωνία όλο το τελευταίο διάστημα, αυτούς που την επομένη της λήψης σημαντικών αποφάσεων, όπως αυτή της 21ης Ιουλίου, φροντίζουν να την υπονομεύουν ακριβώς από την επόμενη στιγμή με διάφορα σενάρια, με δεύτερο πλάνο, τρίτο πλάνο κτλ. Το μήνυμα λοιπόν ήταν σαφές, ο δρόμος είναι για την Ελλάδα απόλυτος και ξεκάθαρος: Μέσα στην ευρωζώνη. Εμείς πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε ώστε πραγματικά να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Δεν υπάρχει άλλο σενάριο, δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική».

Για τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν για τη διάσωση της Ελλάδας, όπως το «Εύρηκα», η κ. Κοππά επεσήμανε ότι «υπάρχουν πολλά σενάρια και αυτό είναι ουσιαστικά το οποίο έχει δημιουργήσει όλη αυτή τη σύγχυση. Εγώ δε θέλω να επεκταθώ πάνω σ’ αυό, να παραμείνουμε σ’ αυτά τα οποία έχουμε πει ως τώρα».

Για το ζήτημα της έντασης με την Τουρκία και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, η κ. Κοππά ανέφερε ότι υπήρξε συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, παρουσία της Κάθριν Άστον και του αρμόδιου για τη διεύρυνση Επιτρόπου, του Στέφεν Φούλερ, με την απάντηση του τελευταίου να είναι «κόλαφος» για την Τουρκία. «Μίλησε για ανεύθυνη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, καταδίκασε την απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας απέναντι σ’ ένα κράτος μέλος και είπε ότι αν η Ένωση πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σ’ ένα κράτος μέλος και σε μια υποψήφια χώρα μπροστά σ’ αυτή τη σύγκρουση, θα ταχθεί σαφώς υπέρ του κράτους μέλους» είπε η ευρωβουλευτής.
                  
«Όλο αυτό αναπαρήχθη στον τουρκικό Τύπο πάρα πολύ έντονα χθες, παρ’ όλα αυτά η τουρκική ηγεσία συνεχίζει να παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι, κλιμακώνοντας την ένταση. Η Τουρκία πάντα παίζει το χαρτί της ισχύος και η απειλή της στρατιωτικής δύναμης και της χρήσης της στρατιωτικής βίας ήταν πάντα ένα από τα χαρτιά της Τουρκίας. Τώρα, περισσότερο από ποτέ» είπε, προσθέτοντας ότι «υπολείπεται πολύ για να φτάσει το πρότυπο δημοκρατίας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η Ελλάδα μπορεί να περνάει οικονομική κρίση, αλλά ποτέ στην ιστορία της δεν υποχώρησε στα εθνικά της θέματα όταν βρέθηκε σε οικονομική κρίση. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα και νομίζω αυτό αφορά όχι μόνο την κυβέρνηση, αφορά το σύνολο των πολιτικών κομμάτων, ότι αυτή η δύσκολη οικονομική περίοδος δε σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε υποχώρηση. Πρέπει το μήνυμα να πάει καθαρά στην Άγκυρα αλλά και σε όλες τις άλλες μεριές» πρόσθεσε η ευρωβουλευτής.

Για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, η ευρωβουλευτής τόνισε ότι οι συζητήσεις στους διαδρόμους των Βρυξελλών «οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα είναι καταστροφικές οι εκλογές αυτή τη στιγμή, θα είναι απόλυτη σπατάλη δημοσίου χρήματος το οποίο δεν έχουμε και δεν μπορεί να οδηγήσει σε καμία λύση. Η χώρα πρέπει να μείνει στο πρόγραμμα, σταθερά σ’ αυτό το οποίο έχει δεσμευτεί να κάνει».