Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών με θέμα τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί στις 18 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση περί του προγραμματισμού της Συνόδου, όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Οι ηγέτες της ευρωζώνης θα συναντηθούν μετά τη σύνοδο των αρχηγών κρατών των 27 μελών της ΕΕ, που προγραμματίζεται για τις 17 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, ευρεία σύνοδος για τη μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου στο Βερολίνο με τη συμμετοχή των ηγετών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Θα συμμετάσχουν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Μπαρουάν, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.

Η ευρεία σύνοδος θα ολοκληρωθεί με μία συνέντευξη Τύπου στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος και θα ακολουθήσει συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στην οποία θα συμμετέχει και ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας.

Εν τω μεταξύ, τη στήριξη του προς την Ελλάδα εξέφρασε τη Παρασκεύη ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Παρίσι.

Σημειώνεται πως ο Νικολά Σαρκοζί προανήγγειλε τη Παρασκευή και συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ τις επόμενες ημέρες.