Νωρίς το βράδυ του Σαββάτου ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των εκπροσώπων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ στην Ελλάδα με την τρόικα και την κυβέρνηση «να δίνουν τα χέρια» για την εργασιακή εφεδρεία και το προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο εισάγεται τη Δευτέρα προς ψήφιση στη Βουλή.  Οι οριστικές αποφάσεις για τα δύο θέματα θα «κλειδώσουν» στο υπουργικό συμβουλίο της Κυριακής στις έξι το απόγευμα. Οι εκπρόσωποι της τρόικας είχαν σήμερα από το πρωί διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρη Ρέππα. Εκτός απροόπτου, μετά και τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της τρόικας, μπαίνει στην τελική ευθεία το θέμα της εκταμίευσης της 6ης δόσης του δανείου ύψους 8 δισ. ευρώ με την έγκριση και του έκτακτου Eurogroup, στις 3 Οκτωβρίου.

Εργασιακή εφεδρεία

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, οι δημόσιοι υπάλληλοι άνω των 60 ετών, που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα σύνταξης, θα αποτελέσουν την πλειοψηφία των υπαλλήλων που θα εισέλθουν σε καθεστώς εφεδρείας το 2011.

Η συγκεκριμένη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης έγινε τελικώς δεκτή από τους εκπρόσωπους της τρόικας.

Επισημαίνεται ότι οι υπάλληλοι που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία των 60 ετών και άνω είναι, σύμφωνα με την περσινή απογραφή, πάνω από 43.000 και οι περισσότεροι από αυτούς είναι σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο.

Ωστόσο, εάν δεν συμπληρωθεί ο αριθμός των 30.000 υπαλλήλων που απαιτεί η τρόικα εώς το τέλος του έτους, σειρά θα έχουν οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς που θα κλείσουν.

Προϋπολογισμός

Αναφορικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, θέμα το οποίο συζητήθηκε στην τελευταία κατ' ιδίαν συνάντηση της τρόικας με τον κ. Βενιζέλο στο «τραπέζι» ετέθη η συμφωνία στους βασικούς πίνακες.

Από αυτούς θα προκύψουν τόσο το «κλείσιμο» του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2011, όσο ο στόχος που τίθεται για το 2012 για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ θα περιγράφεται σε γενικές γραμμές η φορολογική και κοινωνική πολιτική που θα ασκηθεί το επόμενο έτος.

Ο προϋπολογισμός φέτος θα ψηφισθεί πολύ πριν από το τέλος Δεκεμβρίου.

Μπαράζ συσκέψεων

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, από το πρωί σήμερα πραγματοποιήθηκαν στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, οι εξής συσκέψεις με τους επικεφαλής της τρόικας: 

Στην πρώτη, συμμετείχε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, με αντικείμενο την επιτάχυνση του έργου της Δικαιοσύνης και της έκδοσης των αποφάσεων των δικαστηρίων, κυρίως όσον αφορά σε φορολογικά και τελωνειακά θέματα.

Στη δεύτερη, με τη συμμετοχή του διευθύνοντα συμβούλου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, Κωνσταντίνου Μητρόπουλου, αντικείμενο ήταν ζητήματα αποκρατικοποιήσεων. Όπως έχει αναφέρει ο κ. Βενιζέλος, έως το τέλος του έτους τίθεται ως στόχος να εισπραχθούν 4 δισ.. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις (έναντι αρχικού στόχου 5 δισ. ευρώ) και πρώτα στον κατάλογο την τρέχουσα περίοδο, είναι οι νέες άδειες του ΟΠΑΠ, τα κρατικά λαχεία και το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος".

Στην τρίτη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Ρέππας, συζητήθηκε το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας. Σημειώνεται, ότι η τρόικα ζητεί να τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας έως το τέλος του έτους, 30.000 εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα.