Η «αστοχία» στο έλλειμμα για φέτος και για το 2012, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, κυριαρχεί στα βασικά θέματα των διεθνών ειδησεογραφικών δικτύων, τα οποία κάνουν εκτενή αναφορά στις αποφάσεις του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου, στα νέα μέτρα περικοπών και στις απολύσεις των χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Άρθρο-ομολογία της γερμανικής Die Welt: «Ζητάμε πολλά από τους Έλληνες». «Η Ελλάδα δεν πετυχαίνει το στόχο του ελλείμματος παρά τα μέτρα λιτότητας» είναι ο τίτλος της αναφοράς του πρακτορείου Reuters. To δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ελλάδα θα χάσει τον στόχο για τοποσοστό του ελλείμματος, ο οποίος τέθηκε πριν από μερικούς μήνες κατά τη συμφωνία για το πακέτο διάσωσης, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που δημοσιοποιήθηκε χθες. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τα δραστικά μέτρα που έχουν παρθεί για την αποτροπή της πτώχευσης ίσως να μην είναι αρκετά. Το πρακτορείο κάνει εκτενή αναφορά στις χθεσινές εξελίξεις, καθώς και στις κινητοποιήσεις των δημοσίων υπαλλήλων που θα κορυφωθούν αυτήν την εβδομάδα.

Παρόμοιο τίτλο έχει και η Wall Street Journal η οποία τονίζει ότι «Η Ελλάδα θα χάσει το στόχο του ελλείμματος». Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε για νέα μέτρα λιτότητας, αλλά οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι νέες περικοπές θα βαθύνουν την ήδη υπάρχουσα ύφεση στη χώρα.

Financial Times αναφέρουν ότι «Η Ελληνική κυβέρνηση εγκρίνει περικοπές δαπανών» υπογραμμίζοντας ότι το πακέτο περιλαμβάνει την απομάκρυνση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.

«Η Ελλάδα ενέκρινε μέτρα λιτότητας ύψους 6,6 δισ.» είναι ο τίτλος του Bloomberg. H ελληνική κυβέρνηση δεσμέθηκε για απολύσεις, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης 6,6 δισ. ευρώ, το οποίο έχει στόχο την εκταμίευση της έκτης δόσης, καθώς και το δεύτερο πακέτο στήριξης. Γίνεται λεπτομερής αναφορά στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καθώς και στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Τα ελλείμματα του προϋπολογισμού αποτυγχάνουν στους στόχους του πακέτου διάσωσης» είναι ο τίτλος της αναφοράς του CNN, το οποίο επισημαίνει ότι το υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, αλλά «η υπερχρεωμένη χώρα θα χάσει τους βασικούς στόχους του ελλείμματος για το 2011 και το 2012».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το BBC, το οποίο τονίζει ότι «Η Ελλάδα θα χάσει τους στόχους του ελλείμματος για το 2011 και το 2012». Το δημοσίευμα σημειώνει ότι σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 η Ελλάδα θα χάσει τους στόχους που είχαν θέσει Ε.Ε. και ΔΝΤ κάνοντας μνεία στις χθεσινές αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου.

Η γερμανική εφημερίδα Die Welt, από την πλευρά της αναφέρει «Ζητάμε πολλά από τους Ελληνες», τονίζοντας ότι η χώρα μας «χάνει τον στόχο του ελλείμματος του προϋπολογισμού». «Όποιος επικρίνει τους Ελληνες, θα πρέπει πρώτα να κοιτάξει τη Γερμανία» είναι ο τίτλος της εφημερίδας, η οποία σημειώνει ότι «Ζητάμε πολλά από το προβληματικό παιδί της Ευρώπης. Ξεχνάμε ότι ούτε οι Γερμανοί έχουν βρει μια γρήγορη και μεθοδική λύση στην κρίση, όπως θα έπρεπε σε ένα σύγχρονο κράτος».

Η βρετανική Guardian τονίζει ότι «Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τον στόχο του ελλείμματος», επισημαίνοντας ότι το ποσοστό θα φτάσει στο 8,5% του ΑΕΠ, ενώ Ε.Ε. και ΔΝΤ είχαν θέσει ως στόχο το 7,6%. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η αστοχία αυτή θα δημιουργήσει περισσότερες αμφιβολίες για την φερεγγυότητα της Ελλάδας και ενδεχομένως νευρικότητα στις αγορές. Παράλληλα, η εφημερίδα κάνει λόγο για «αμφιλεγόμενο σχέδιο» που προβλέπει την απομάκρυνση 30.000 δημοσίων υπαλλήλων.


Βαγγέλης Βιτζηλαίος