Το έλλειμμα 1,5 δισεκατομμύριο παραπάνω, 20.000 άνθρωποι στο δημόσιο σε πρόωρη συνταξιοδότηση, άλλοι 10.000 σε καθεστώς εφεδρείας και θα δούμε τι θα γίνει με αυτούς. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του ταραχώδους χθεσινού υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο υποτίθεται ότι θα λαμβάνονταν ιστορικές αποφάσεις. Υπάρχει εδώ ένα ερώτημα. Γιατί τα δέχτηκε όλα αυτά η τρόικα; Πριν από ένα μήνα, οι τροϊκανοί ήρθαν στα χέρια με το Βενιζέλο, ο οποίος ήθελε να χαλαρώσει το στόχο για το 2011 στο 8,8% του ΑΕΠ από 7,6%. Ένα μήνα αργότερα η τρόικα δέχεται το 8,5% με επιφυλάξεις αν θα επιτευχθεί – δηλαδή πάλι 8,8%.

Άλλο ερώτημα η εφεδρεία. Την Παρασκευή το απόγευμα οι τροϊκανοί έστειλαν αδιάβαστους τους Βενιζέλο και Ρέππα, επισημαίνοντας τους ότι αυτό που σχεδιάζουν είναι πρόωρη συνταξιοδότηση. Τελικά όμως αποδέχτηκαν την πρόωρη συνταξιοδότηση 20.000 ατόμων.

Οι συνωμοσιολόγοι και οι εύπιστοι ασφαλώς θα πιστεύουν ότι υπάρχει κάποια μυστική συμφωνία κάτω από το τραπέζι, ώστε το Δεκέμβρη, αν δεν πάει καλά η εφεδρεία, η κυβέρνηση να πρέπει να απολύσει 10.000-20.000 υπαλλήλους. Ωστόσο η τρόικα δύσκολα θα εμπιστευόταν μυστικές συμφωνίες με έλληνες υπουργούς. Το μυστικό της χαλαρότητας της είναι άλλου.

Η τρόικα θα γυρίσει στη βάση της στις 7 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια – χαλαρά πάντα – θα ετοιμάσει την έκθεση της. Και εκεί μέσα κατά πάσα πιθανότητα θα λέει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις και άρα ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αν έχετε προσέξει, η Μέρκελ έχει πει καμιά δεκαριά φορές ότι θα περιμένει την έκθεση της τρόικας. Όταν λοιπόν την πάρει στα χέρια της, θα βάλει μπροστά το σχέδιο Β. Που σημαίνει κούρεμα με παιδονόμο, ή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Το τι σημαίνει αυτό, διαβάστε πάλι το άρθρο του Κ. Σημίτη.     Θέμης Δαγκλής
TAGS