«Γίνεται πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία με ντίλερ τον πρωθυπουργό», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την συμφωνία με τον εμίρη του Κατάρ για τον ελληνικό χρυσό μιλώντας στη πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ.

«Ήρθε, ο εμίρης, για να διαμεσολαβήσει για την εγχώρια διαπλοκή τον ελληνικό χρυσό» επεσήμανε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι το κόμμα του είναι υπέρ των επενδύσεων, με σεβασμό όμως στα δικαιώματα και το περιβάλλον.

Για το έκτακτο τέλος που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι κάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν το αντίτιμο του ρεύματος στο Ταμείο Παρακαταθηκών και το ποσό που ανέρχεται στο τέλος να δοθεί συμβολικά στο ΚΕΘΕΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ο ίδιος δεν θα πληρώσει την έκτακτη εισφορά, καθώς είναι αντισυνταγματική και κάλεσε τον κόσμο να κάνει το ίδιο. Ζήτησε να φορολογηθούν οι «έχοντες και κατέχοντες» και όχι οι μισθωτοί. Επεσήμανε ότι είναι ευκαιρία για εθνική συσπείρωση και δεν απέκλεισε το ενεδεχόμενο συνεργασίας με το ΚΚΕ αλλά και με άλλα κόμματα.

«Δεν είναι κίνημα “Δεν πληρώνω”, είναι κίνημα Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος, δήλωσε.

Επεσήμανε μάλιστα ότι ο ίδιος, θα καταθέσει το μέρος του λογαριασμού που αναλογεί στη ΔΕΗ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων και το μέρος που αφορά το χαράτσι, θα γίνει δωρεά στο ΚΕΘΕΑ, που είναι έτοιμο να κλείσει, καλώντας τον κόσμο να κάνει το ίδιο.

 

Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να φορολογηθούν αυτοί που έχουν κύκλο εργασιών δισεκατομμύρια ευρώ και όχι οι μισθωτοί. «Αντί για έκτακτες εισφορές και χαράτσια ας πάρουν από τους έχοντες και κατέχοντες», δήλωσε, προτείνοντας να γίνει περιουσιολόγιο και να επιβληθεί έκτακτη εισφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις και φόρος στους εφοπλιστές και στις μεγάλες κινητές και ακίνητες περιουσίες.

 

Επανέλαβε ότι το μνημόνιο είναι «μια αποτυχημένη συνταγή», υπογραμμίζοντας ότι και τα νέα μέτρα το επιβεβαιώνουν. «Όλα γίνονται γιατί η Τρόικα θέλει να χυθεί αίμα στους δρόμους, μεταφορικά μιλώντας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι είναι καλύτερα να σταματήσουν να μας δανείζουν και να επιλέξουμε μόνοι μας πως θα βγούμε από την κρίση.

 

«Ας ξεκινήσουν οι δαπάνες από τα γραφεία των υπουργών», δήλωσε και υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν περικοπές στους μισθούς των βουλευτών, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αν κοπούν τα επιδόματα στα κόμματα θα «καταλήξουμε να υπάρχουν μόνο τα κόμματα, των οποίων οι αρχηγοί είναι πλούσιοι».

 

«Η πτώση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας είναι μια μεγάλη ευκαιρία για εθνική συσπείρωση», επεσήμανε ο Α. Τσίπρας, προσθέτοντας: «θα μπορούσαμε να συμπορευτούμε με την Αλέκα Παπαρήγα αλλά και με άλλα κόμματα».