Ασαφείς και κοινωνικά ανάλγητες, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την εργασιακή εφεδρεία. Ωστόσο η Νέα Δημοκρατία δεν υπόσχεται την επαναπρόσληψη των απολυμένων από το Δημόσιο όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρθει στην εξουσία. Την ίδια ώρα όμως δεσμέυεται ότι όσοι εξακολουθούν να τελούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας δεν θα απολυθούν. 

«Είναι πρωτοφανές η κυβέρνηση να θεωρεί πιο δίκαιη την απόλυση από τη μη απόλυση», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «είναι εγκληματικό και πολιτικά ανήθικο να προχωρά σε παράνομες προσλήψεις, παραβιάζοντας το νόμο που η ίδια ψήφισε κι από την άλλη να αποφασίζει και να διατάζει μαζικές απολύσεις».

Ο κ. Μιχελάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην ίδρυση περισσοτέρων από 70 κρατικών δομών και τη δημιουργία 1.230 νέων θέσεων μονίμου προσωπικού για την στελέχωσή τους, με κόστος που ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ, καθώς, επίσης, ότι το 2010 καλύφθηκαν 25.850 θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και 3.353 θέσεις με συμβάσεις έργου.

«Όλα αυτά σημαίνουν ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μαζικές απολύσεις, για να καλύψει τις ανήθικες, εγκληματικές και παράνομες προσλήψεις, που η ίδια έκανε τον περασμένο χρόνο», είπε ο κ. Μιχελάκης.

Απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, ανέφερε ότι είναι πρωτοφανές «να επικαλείται την πρόταση της ΝΔ στην χθεσινή ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου και ότι θα την εφαρμόσει αν την δεχθεί και η τρόικα και αμέσως μετά να επιχειρεί να την αποδομήσει».

Επανέλαβε ότι η ΝΔ έχει ολοκληρωμένη πρόταση για την εργασιακή εφεδρεία και την αποτροπή των απολύσεων, την οποία θα συζητήσει σήμερα το απόγευμα με τους εκπροσώπους της Τρόικας.

Ο κ. Μιχελάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πει τι θα γίνει μετά από ένα χρόνο, με όσους θα απολυθούν μετά την περίοδο της εφεδρείας και αν θα τους δοθούν αποζημιώσεις.

Σε ερώτηση για το ποιά είναι η θέση της ΝΔ κι αν θα πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις σε όσους απολυθούν από το δημόσιο με οποιοδήποτε τρόπο, ο κ. Μιχελάκης  είπε ότι «εμείς έχουμε πρόταση για την εργασιακή εφεδρεία και κατά των απολύσεων - όταν τεθεί ζήτημα αποζημιώσεων τότε θα τοποθετηθούμε».

Επίθεση, όμως, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ και για το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, λέγοντας ότι «οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν την παταγώδη αποτυχία της οικονομικής συνταγής που ακολουθεί». Συνεχίζοντας έκανε λόγο για «ανεπάρκειες, καθυστερήσεις και συγκρούσεις στελεχών της κυβέρνησης, που γίνονται αιτία για νέα πιο δυσβάστακτα και άδικα μέτρα» και πρόσθεσε ότι «παρά τις αιματηρές θυσίες των πολιτών, η κυβέρνηση πέφτει έξω σε όλους της τους στόχους και τους αναθεωρεί προς το δυσμενέστερο». Και κατέληξε λέγοντας ότι η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης πληρώνεται ακριβά από τον λαό και τον τόπο, χωρίς να δημιουργείται καμία προοπτική διεξόδου από την κρίση.

*** Για το θέμα της ενοικίασης ακινήτου της πεθεράς του κ. Ανδρέα Α. Παπανδρέου από τα ΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης, ο κ. Μιχελάκης είπε ότι το θέμα έχει τεθεί και η διοίκηση των ΕΛΤΑ πρέπει να δώσει εξηγήσεις.