«Μη χαριστείτε σε κανέναν, αυτό είναι το αίσθημα δικαίου που ζητά ο ελληνικός λαός», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος στα στελέχη της υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κατά την επίσκεψή του στη ΓΑΔΑ. Απευθυνόμενος στα στελέχη της υπηρεσίας, ο πρωθυπουργός κατ' αρχήν συνεχάρη την υπηρεσία για τις μέχρι τώρα επιτυχίες της, και τόνισε ότι "δίνετε το στίγμα της προσπάθειας που καταβάλλει η Ελλάδα, ιδιαίτερα τώρα που όλη η υφήλιος παρακολουθεί την προσπάθεια του ελληνικού λαού να βάλει τάξη στην χώρα".

Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στη δική του επίσκεψη, τόνισε ότι ήθελε με την παρουσία του να τονίσει τα πρώτα βήματα επιτυχίας μιας συνολικής προσπάθειας και επισήμανε ότι ο ελληνικός λαός, "βάζει πλάτη" και κάνει θυσίες, αλλά ζητά δικαιοσύνη.

"Ο ελληνικός λαός πληρώνει την αδιαφάνεια, την διαφθορά, την ανομία και την αδικία, τα οποία αν δεν είχαν διογκωθεί σήμερα δεν θα είχαμε χρέη", επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι πρέπει να βάλουμε την οικονομία σε σωστή βάση.

Σε ό,τι αφορά το στελεχικό δυναμικό της υπηρεσίας, ο πρωθυπουργός είπε κατ' αρχήν ότι, όντας επιλεγμένο αξιοκρατικά, αποδεικνύεται ένα δυναμικό που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων χωρών. Εξέφρασε δε, την ικανοποίησή του επίσης για το πνεύμα καινοτομίας που διέπει την λειτουργία της υπηρεσίας, δεδομένου ότι τα στελέχη της είναι εκπαιδευμένοι επιστήμονες στις επιστήμες της Οικονομίας και της Πληροφορικής.

"Θα σας στηρίζω, όπως και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η νέα γενιά είναι μεγάλη ελπίδα για τη χώρα μας, μας δίνει κουράγιο", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός μη παραλείποντας να αναφερθεί στα σημαντικά οικονομικά οφέλη που προσπορίζεται το κράτος από τις επιτυχίες της υπηρεσίας αυτής, αλλά και στα εξίσου σημαντικά κοινωνικά οφέλη, καθώς, όπως ανέφερε "ο πολίτης αισθάνεται ότι το κράτος είναι κοντά του".

Η συγκεκριμένη υπηρεσία λειτουργεί ως αυτόνομη διεύθυνση της ΕΛ.ΑΣ. από τον Αύγουστο του 2011 και στη δίμηνη δραστηριότητά της αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, επισημαίνοντας ότι το χτύπημα της διαφθοράς και η πάταξη της φοροδιαφυγής ήταν ανάμεσα στα οράματα του πρωθυπουργού, ενώ τόνισε κι αυτός με την σειρά του ότι ο ρόλος της συγκεκριμένης υπηρεσίας είναι πολύ σημαντικός, τη στιγμή που τα βλέμματα των τραπεζών και των οικονομικών συμφερόντων είναι στραμμένα πάνω μας.

Ως "τιμή για την προσφορά της Αστυνομίας στην εξασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και στην προστασία της ζωής των πολιτών" χαρακτήρισε την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΓΑΔΑ, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Λευτέρης Οικονόμου, ο οποίος περιέγραψε τα στελέχη της υπηρεσίας ως αξιοκρατικά επιλεγμένους επιστήμονες αξιωματικούς που επιχειρούν την καταπολέμηση της διαφθοράς στο δημόσιο.

Για τη λειτουργία της υπηρεσίας, ενημέρωσε λεπτομερειακά τον πρωθυπουργό κατ' αρχήν ο επικεφαλής της, υποστράτηγος Αδαμάντιος Σταματάκης, τονίζοντας ότι συμμετέχει στη δράση κατά των οικονομικών εγκλημάτων που είναι κατά του κράτους, όπως το λαθρεμπόριο, το παραεμπόριο και τα φορολογικά αδικήματα με ποινική διάσταση.

Εξήγησε ότι η νεοσύστατη υπηρεσία διενεργεί ανακρίσεις, δεν ισχύει κανενός είδους απόρρητο, ενώ πρόσθεσε ότι, από τον Αύγουστο που ξεκίνησε, λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή καταγγελίας των πολιτών, η οποία έχει δεχθεί πάνω από 3.000 καταγγελίες, ενώ έχουν σχηματιστεί 107 δικογραφίες.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στη δίωξη της παιδικής πορνογραφίας, ανέφερε στον πρωθυπουργό ο επικεφαλής της, Μανώλης Σφακιανάκης, ο οποίος μάλιστα προέβη και σε επίδειξη του τρόπου λειτουργίας της υπηρεσίας, η οποία εντοπίζει με τα υπολογιστικά συστήματα που διαθέτει τα ηλεκτρονικά "ίχνη" από τυχόν διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η υπηρεσία από τον Αύγουστο έως σήμερα έχει σώσει 286 άτομα από αυτοκτονία, ενώ άλλοι τομείς με τους οποίους ασχολείται είναι η κυβερνοτρομοκρατία και ο παράνομος τζόγος.

Για την δίωξη της παιδικής πορνογραφίας και του λαθρεμπορίου καυσίμων ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ο υπαστυνόμος Αλέξανδρος Φιλιππίδης, επισημαίνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η δίωξη ειδικά του δεύτερου, καθώς έχει να κάνει με τον εντοπισμό αποθηκών και τρόπων διακίνησης καυσίμων, με εικονικά τιμολόγια αλλά και αναβαθμισμένες μεθόδους "πειράγματος" των αντλιών καυσίμων.

Ο αστυνόμος Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε, τέλος, τον κ. Παπανδρέου για τη δίωξη του παράνομου τζόγου, του παραεμπορίου και της προστασίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τα οργανωμένα κυκλώματα απάτης.