«Μας αιφνιδίασε το αίτημα της τρόικας για τις συλλογικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα», παραδέχθηκε η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα, η οποία ανέφερε στον Bήμα 99,5, ότι το συγκεκριμένο ζήτημα διότι δεν είχε τεθεί ως τότε στις συζητήσεις. «Η απαίτηση αιφνιδίασε και εμάς. Προχθές το βράδυ, μετά τα μεσάνυχτα, ήρθε ένα mail στο γραφείο του υπουργού και μας ενημέρωνε γι’ αυτήν την εξέλιξη, διότι δεν είχε τεθεί ως τότε στις συζητήσεις. Το βασικό επιχείρημα είναι η μείωση του μισθολογικού κόστους, διότι στην Ελλάδα είναι αυξημένο και εμποδίζει την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και στα πλαίσια αυτά θεωρούν όχι ότι θα πρέπει να νομοθετήσουμε, αλλά να ενθαρρύνουμε το διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να πάμε σε μια διαρρύθμιση σε χαμηλότερα επίπεδα των κατώτατων μισθών. Αυτό είναι το επιχείρημα της τρόικα» είπε η κ. Δρέττα.

«Να ενθαρρύνετε την έναρξη του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων» ήταν το μήνυμα της τρόικας, όπως είπε Η ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Για τη συνέπεια που μπορεί να έχει αυτή η εξέλιξη όσον αφορά στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων η κ. Δρέττα είπε ότι «σημαίνει πολύ σημαντική απώλεια εσόδων» ενώ πρόσθεσε ότι δεν τέθηκε κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Για το επίπεδο του κατώτατου μισθού σήμερα και την επιδίωξη της τρόικα, είπε ότι είναι διαμορφωμένο στα «740 ευρώ καθαρά», επισημαίνοντας ότι «δεν ειπώθηκε νούμερο για τα επίπεδα που θέλουν να πάει. Δεν θελήσαμε να μπούμε σε τέτοια συζήτηση ή διαπραγμάτευση».

Παράλληλα πρόσθεσε η κ. Δρέττα: «Επειδή μιλώ στα όρια των αρμοδιοτήτων μου, διότι έχω την κοινωνική ασφάλιση, τα ασφαλιστικά ταμεία από την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των μισθών – μεσοσταθμικά θα την υπολογίσετε σε 6-7% εφέτος για το ΙΚΑ – και από το βάθυμα της ύφεσης για το 2011, έχουν χάσει πάνω από 2 δις ευρώ. Και αυτά τα 2 δις ζητείται από τα ταμεία – δηλαδή από τους συνταξιούχους στην πραγματικότητα – να τα εξοικονομήσουν χωρίς να επιβαρύνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν μπορούμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο!»