Σφοδρές αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών προκάλεσε η ξαφνική απαίτηση της τρόικας περί κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, προκειμένου ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα να πέσει κάτω από τα 751 ευρώ που είναι σήμερα, με το ενδεχόμενο ισχυρών αντιστάσεων κυβερνητικών μελών και βουλευτών να είναι πολύ πιθανό. Την έντονη αντίθεσή του στην εν λόγω προοπτική εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «οι συλλογικές συμβάσεις δεν μπορούν να καταργηθούν. Δεν μπορούμε να παραβιάσουμε το Σύνταγμα, να πάμε σε παραβίαση δημοκρατικών δικαιωμάτων που οι δανειστές ζουν στη χώρα τους. Αυτό θα ήταν η άμετρη εξαθλίωση του πολιτικού μας συστήματος, εάν δεχόμασταν να καταργηθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, διότι είναι ένας θεσμός δημοκρατικός και συνταγματικά κατοχυρωμένος ή ακόμη και η μείωση του επιπέδου της ΕΓΣΣΕ που καθορίζει τον κατώτατο μισθό στα 750 ευρώ». Ο υπουργός έστειλε μήνυμα προς την τρόικα, λέγοντας ότι «εάν είναι να υποβαθμίσουν το βιοτικό μας επίπεδο, εξαρτώντας μας από δανειακές ανάγκες, αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας, χωρίς δανειακή εξάρτηση».

Εξίσου καυστικός ήταν και ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος, επίσης μιλώντας στον Bήμα 99,5, είπε χαρακτηριστικά ότι «μας ταπεινώνουν διαρκώς τα γεγονότα τα ίδια». «Πολλές φορές μπαίνουμε στην ταπείνωση και μόνοι μας με όλα αυτά που λέμε και πράττουμε και δεν εξαιρώ κανέναν – ακόμη και την κυβέρνηση που κατά καιρούς κάνουμε διάφορα πράγματα και δεν θέλουμε να δούμε το πρόβλημα, μας αρέσει να μας το λένε άλλοι. Η ουσία είναι ότι εμείς πρέπει να δούμε τι συμβαίνει. Πιστεύω ότι πλέον είναι η ώρα της πολιτικής» είπε. «Πρέπει να φύγουμε από την ατζέντα στην οποία μας βάζει η τρόικα ή αυτές οι εξελίξεις. Δεν λέω να αρνηθούμε τίποτα. Τουναντίον, μια καλή ιδέα θα ήταν μήπως είναι ώριμα τα πράγματα να αναλάβουμε εμείς το χρέος και αυτοί το έλλειμμα, να πάμε πιο γρήγορα στους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και να καθίσουν αυτοί να σκεφθούν τι σημαίνει αυτό» είπε ο κ. Κουκουλόπουλος.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Όθωνας, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, είπε ότι «μια λύση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους με ταυτόχρονη χαλάρωση της θηλιάς γύρω από τη χώρα, είναι στο πιο κρίσιμο σημείο διαπραγμάτευσης» τονίζοντας ότι «η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας είναι απαραβίαστη». «Νομίζω ότι και σε αυτό το θέμα η κυβέρνηση έχει και τα επιχειρήματα και τη δυνατότητα να αποκαταστήσει κάτι το οποίο είναι αυτονόητο, κάτι το οποίο δεν μπορεί να παραβιαστεί» είπε χαρακτηριστικά.

Αιχμές για την τρόικα και το αίτημα μείωσης των μισθών άφησε στη συνεντευξή της στον Real fm και η πρώην υπουργός εργασίας, Λούκα Κατσέλη, η οποία έκανε λόγο για «ιδεοληψίες», ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να ψηφίσει οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης που θα προβλέπει μείωση μισθών και καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων. Μάλιστα η υπουργός αποκάλυψε ότι η τρόικα είχε ξαναβάλει στο τραπέζι αυτό το θέμα όταν η ίδια ήταν στο υπουργείο Εργασίας. «Μου κάνει εντύπωση που το βάζουν πάλι στο τραπέζι όταν κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στο μεσοπρόθεσμο» σημείωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι «έχουμε μπει σε μία επικίνδυνη ατραπό». Η κ. Κατσέλη, εκτίμησε ότι μία τέτοια κίνηση θα έφερνε μεγαλύτερη ύφεση στην οικονομία, χειρότερη ανισοκατανομή κατά των ευάλωτων ομάδων αλλά και χάσμα με τους κοινωνικούς μας εταίρους ενώ θα είχε επιπτώσεις και στη «ζούγκλα που υπάρχει στην αγορά».

«Μας αιφνιδίασε το αίτημα της τρόικας για τις συλλογικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα», παραδέχθηκε η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα, η οποία ανέφερε στον Bήμα 99,5, ότι το συγκεκριμένο ζήτημα διότι δεν είχε τεθεί ως τότε στις συζητήσεις. Για τη συνέπεια που μπορεί να έχει αυτή η εξέλιξη όσον αφορά στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων η κ. Δρέττα είπε ότι «σημαίνει πολύ σημαντική απώλεια εσόδων» ενώ πρόσθεσε ότι δεν τέθηκε κάποιο χρονοδιάγραμμα.