Με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και του ΛΑΟΣ ψηφίστηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο που αφορά το νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης μεταξύ άλλων τόνισε ότι το νομοσχέδιο εντάσσεται σε έναν ολοκληρωμένο πολεοδομικό σχεδιασμό, σημείωσε ότι επιτυγχάνονται αυτά καθώς με το σχέδιο νόμου απλουστεύονται οι διαδικασίες (γίνονται καθαρές, απλές και λιτές) καταργείται το πολεοδομικό γραφείο, έτσι όπως το γνωρίζουμε, μετακινείται στον μελετητή μηχανικό η αποκλειστική ευθύνη της σύνταξης των μελετών της σωστής εκτέλεσης του έργου.

Ακόμη ο κ. Σηφουνάκης τόνισε ότι με το σχέδιο νόμου διαχωρίζεται πλήρως η έγκριση δόμησης από το ελεγκτικό έργο με τη δημιουργία του Σώματος των Ελεγκτών Δόμησης, καθιερώνονται αυστηρές ποινές για τους μηχανικούς που παρανομούν, καθώς και η ηλεκτρονική υποβολή των σχεδίων και των δικαιολογητικών, θεσπίζονται νέα γνωμοδοτικά όργανα αρχιτεκτονικής και πολεοδομικών θεμάτων, η έγκριση δόμησης και η άδεια καθορίζονται πλέον σε δύο στάδια.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ενημέρωσε την επιτροπή ότι προσθέτει στο νομοσχέδιο και τη διάταξη για τη σύσταση Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικής, με την οποία το υπουργείο προσδοκά να αναβαθμίσει, εξειδικεύσει και εμβαθύνει την έρευνα και το έργο του στον τομέα της διατήρησης, προστασίας και ανάδειξης των παραδοσιακών ανθρωπογενών στοιχείων, κατασκευών και συνόλων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ