Για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας με μείωση του κόστους εργασίας έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, αναφερόμενος στις πιέσεις της τρόικας για κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ενώ καθησυχαστικός εμφανίστηκε για την έκτη δόση. Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση θα προστατεύσει τους χαμηλούς μισθούς, αλλά θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις στο μη μισθολογικό κόστος (όπως οι ασφαλιστικές εισφορές) σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους.

«Πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, ένα από αυτά που πρέπει να γίνουν είναι η μείωση του κόστους εργασίας, το άλλο είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων που παράγουμε» σημείωσε ο κ. Μόσιαλος.

«Είμαστε κοντά στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων. Ποτέ άλλοτε άλλη κυβέρνηση δεν ήταν τόσο κοντά στο να πετύχει τους στόχους της» πρόσθεσε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Σύμφωνα με τον υπουργό το 2009 το κυβερνών κόμμα βρήκε δημοσιονομικό έλλειμμα 36 δισ. ευρώ και πρωτογενές έλλειμμα 24 δισ. ευρώ, δηλαδή η ΝΔ ξόδευε 24 δις. παραπάνω απ’ό,τι εισέπραττε ο κρατικός λογαριασμός. «Από τα 24 δισ. ευρώ γίνεται υπερπροσπάθεια να πέσουμε στα 22 δισ. ευρώ περίπου, τέτοια μείωση δεν έχει γίνει σε 2 χρόνια σε καμία ευρωπαϊκή χώρα» τόνισε.

Ο κ. Μόσιαλος ανέφερε πως όλοι έχουν ευθύνη για την σημερινή κατάσταση επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι πολλές κατηγορίες επαγγελματιών φοροδιαφευγούν καθώς δεν δηλώνουν όλα τα εισοδήματά τους.

«Η σύλληψη της φοροδιαφυγής σε μικροεπαγγελματίες είναι εξαιρετικά δυσχερής» εξήγησε. «Είχαμε διαρθρωτικές αλλαγές όπως στο ασφαλιστικό, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ή τον Καλλικράτη» δήλωσε, ερωτηθείς για την κριτική ότι το κυβερνών κόμμα δεν προέβη σε διαρθρωτικές αλλαγές.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, δεν τίθεται θέμα με την εκταμίευση της έκτης δόσης. Όπως ανέφερε, τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν έως τα μέσα Νοεμβρίου και ζήτησε εθνική συστράτευση από την κοινωνία.