Δεν αποκλείει την αναθεώρηση της απόφασης της 21ης Ιουλίου ο Ηλίας Μόσιαλος, προσθέτει ωστόσο ότι τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί επίσημα.
«Αν τεθεί θέμα αναθεώρησης, γιατί τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί επίσημα, προφανώς και θα το συζητήσουμε στην κατεύθυνση της βελτιωμένης 21ης Ιουλίου», είπε χαρακτηριστικά στη NET fm και πρόσθεσε:
«Είναι εξασφαλισμένη η 6η δόση με την προϋπόθεση ότι εμείς θα κάνουμε αυτά τα οποία πρέπει να κάνουμε». Οι οικονομικές εξελίξεις είναι στο επίκεντρο της κυβερνητικής σύσκεψης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου. Την ίδια ώρα, συνεδριάζει και ο κοινοβουλευτικός τομέας εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, η συζήτηση επί του οποίου ξεκινά το μεσημέρι στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.Στην ατζέντα της κυβερνητικής συνεδρίασης εκτός από την οικονομική πραγματικότητα βρίσκονται και οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012 -2015, την υλοποίηση των οποίων παρακολουθεί το Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Ωστόσο, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη σχετικά με την αναθεώρηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και το ενδεχόμενο μεγαλύτερου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, από 30 - 50% φούντωσε τα σενάρια για την κρισιμότητα της σημερινής συνεδρίασης. Οι χθεσινές δηλώσεις της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ από τις Βρυξέλλες αλλά και του διευθυντή ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ Αντόνιο Μπόρχες, είναι ενδεικτικές των διεργασιών για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί και έδωσε εντολή στις τράπεζες να πραγματοποιήσουν τεστ αντοχής σε ένα επίπεδο κουρέματος λίγο πάνω από 30%. Κάποιες αντέχουν, κάποιες όχι, εξ ου και η έκτακτη χθεσινοβραδινή σύσκεψη Βενιζέλου - Προβόπουλου - Πανταλάκη, καθώς η ΑΤΕ είναι ένας από τους αδύναμους κρίκους. Για να κουρέψουν το χρέος, οι δανειστές ζητούν κι άλλα μέτρα. Ζητούν μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Πιστεύουν ότι έτσι θα ανοίξει ο δρόμος των επενδύσεων, για να βγει η Ελλάδα από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλ. Μόσιαλος διέψευσε πάντως ότι έχει υπάρξει επίσημη πρόταση για «κούρεμα» του χρέους σε ποσοστό 50%. Αλλά και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμος δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αντιταχθεί σε κούρεμα του ελληνικού χρέους μεγαλύτερο από το 21% και επισήμανε ότι η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.

Από τη πλευρά του, ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης τόνισε με δηλώσεις του, σήμερα το πρωί, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ: «Κάθε συζήτηση που γίνεται για το θέμα κάνει κακό. Και δυστυχώς αυτές οι συζητήσεις ξεκινάνε από κυβερνητικούς παράγοντες».

 

Πηγή: To Bήμα/protothema.gr