Στο τραπέζι έχει βρεθεί από την Τετάρτη και επισήμως η αλλαγή των αποφάσεων της συνόδου κορυφής του Ιουλίου μετά τις σχετικές δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ και την έκθεση του ΔΝΤ για τη πρόοδο της ευρωζώνης. Η Άνγκελα Μέρκελ από τις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να εξετασθεί εάν τα μεγέθη πάνω στα οποία ελήφθησαν οι αποφάσεις αυτές ανταποκρίνονται ακόμα στην τρέχουσα πραγματικότητα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Αντόνιο Μπόρχες, ο οποίος δήλωσε ότι η συμφωνία του Ιουλίου βασίστηκε σε υποθέσεις, που έχουν αλλάξει από τότε, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι το ταμείο θα συμμετάσχει στο δεύτερο πακέτο διάσωσης μόνο αν διαπιστωθεί ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο.

Aπό τη πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπήρξε ακόμη πιο ξεκάθαρος μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ και ο μέχρι πρότινος επικριτής οποιασδήποτε αλλαγής, Γάλλος ΥΠΟΙΚ Φρανσουά Μπαρουάν έδειξε πιο διαλλακτικός. «Φυσικά και το συζητούμε. Θέλουμε να δούμε κατά πόσον οι όροι του Ιουλίου παραμένουν κατάλληλοι. Δεν αποκλείεται τα αρχικά δεδομένα να αναπροσαρμοστούν», δήλωσε ο Σόιμπλε.

Παρέμβαση υπέρ της οριστικής λύσης του ελληνικού ζητήματος έκανε και ο πρόεδρος της FED Μπεν Μπερνάνκε. «Μια άτακτη χρεοκοπία της χώρας μας θα προκαλούσε πανικό, χρεοκοπία άλλων χωρών και προβλήματα στις ευρωπαϊκές τράπεζες με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αστάθεια παγκοσμίως».

Την ίδια στιγμή υψηλόβαθμο στέλεχος κοντά στην τρόικα δήλωνε στο πρακτορείο Reuters ότι η 6η δόση δεν πρέπει δεν θεωρείται ακόμη δεδομένη.

«Υπάρχει πρόοδος αλλά είναι αργή. Ο βασικός λόγος είναι ότι χρειάζονται στην ελληνική κυβέρνηση περισσότερο χρόνο. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κλείσει κανένα κεφάλαιο της έκθεσης».